<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poplave u Laktašima i Čelincu

Na obradive i neobradive površine na području opština Laktaši i Čelinac izlile su se rijeke, a u značajnom porastu su i vodostaji Sane, Une, Vrbanje, Ukrine i njihovih pritoka, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

24. april 2014, 12:00

Na području opštine Laktaši izlile su rijeke Vrbas, Turijanica i Mahovljanska rijeka, a na dva mjesta u opštini Čelinac izlila se rijeka Jošavka.

U naselju Otoke u mjesnoj zajednici Kosijerovo rijeka Vrbas probila je desni odbrambeni nasip u dužini od 50 metara i poplavila veću površinu obradivog i neobradivog zemljišta. Na ovom području za sada nisu poplavljeni stambeni i pomoćni objekti.

Rijeka Turijanica probila je nasip u mjestu Dović u dužini od oko 30-ak metara i poplavila oko 30 hektara neobradivog zemljišta. Na ovom području za sada nema ugroženog stanovništva i objekata.

S obzirom na to da je ovo područje nepristupačno, iz Republičke uprave navode da angažovane ekipe Civilne zaštite nisu u mogućnosti da priđu, tako da ovaj nasip nije saniran.

Mahovljanska rijeka probila je obaloutvrdu u dužini od oko 30 metara u rejonu Mahovljanske petlje i poplavila oko 20 hektara neobradivog zemljišta. Ekipe civilne zaštite izašle su na teren i sanirale problem.

Ukoliko se padavine nastave dosadašnjim intenzitetom u ovom području, procjena rukovodioca opštinske Službe Civilne zaštite je da bi moglo doći do plavljenja oko 30 stambenih objekata.

Područje ugroženo poplavama na području opštine Laktaši tokom dana obići će načelnik Područnog odjeljenja civilne zaštite Banja Luka sa saradnicima.

Rijeka Jošavka u opštini Čelinac izlila se iz korita u rejonu sela Bojići i na dvije lokacije poplavila veću površinu obradivog i neobradivog zemljišta.

Rukovodioci službi civilne zaštite ovog područja saopštili su da su vodostaji rijeka Sana, Una, Vrbanja, Ukrina i njihovih pritoka u značajnom porastu i da su za sada ispod kote vanredne odbrane od poplava.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite ističu da veći problem predstavljaju manji vodotoci, bujične vode, koji u kratkom vremenu prave veće probleme i izazivaju pojavu klizišta.

Imajući u vidu vremensku prognozu u narednom periodu može se očekivati dalji rast vodostaja navedenih i mogućnost plavljenja većih površina i objekata u njihovoj blizini, navodi se u saopštenju Republičke uprave odakle poručuju da će pratiti stanje na terenu ugroženom poplavama i preduzimati mjere iz svoje nadležnosti.