<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izrael zamrznuo mirovne pregovore sa Palestinom

Bliski istok

Zvanični Izrael je saopćio kako je, kao odgovor na jučer postignuti dogovor Fataha i Hamasa o nacionalnom pomirenju, zamrznuo mirovne pregovore koje je vodio sa palestinskom upravom.

25. april 2014, 12:00

Glasnogovornik izraelske vlade Ofer Gendelman je, u svom saopštenju kazao kako je "izraelska vlada donijela odluku o tome da apsolutno neće pregovarati s nekakvom palestinskom upravom u čijem je sastavu Hamas, koji je teroristička organizacija i koji poziva na uništenja Izraela".

Ističući kako će Izrael odgovoriti na "jednostrano" donesene odluke palestinske uprave, Gendelman je u svome saopćenju naveo riječi premijera Benyamina Netanyahua koji je rekao da je Izrael u ovom vremenskom periodu uložio napore radi mirovnih pregovora, a da je postizanje dogovora između Mahmuda Abbasa i Hamasa "pokazatelj da palestinska strana nastavlja odbijati da se u pregovorima načini korak dalje".

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je u saopćenju datom nakon postizanja dogovora izjavio kako je to korak koji podržaju arapske zemlje i međunarodna zajednica te kako će to, u isto vrijeme, ojačati mirovne pregovore koji se vode s Izraelom.

S druge strane, izraelski premijer Netanyahu je izjavio da je u vrijeme kada traju pregovori "Mahmud Abbas odabrao Hamas, a ne mir. Onaj koji se odluči za Hamas, ne želi mir".

Podsjećamo, nakon izbora 2006. godine i pobjede Hamasa, došlo je do nesuglasica sa drugim palestinskim pokretom, Fatah. Nakon sukoba 2007. godine, Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gazze.

U cilju postizanja sporazuma dviju strana u 2011. godini održani su sastanci uz posredovanje Egipta, a u 2012. uz posredovanje Katara.