<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sve nacije su griješile u prošlosti, pa i SAD

Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama je 24. april, kojeg Armeni slave kao godišnjicu krvavih događaja iz 1915. godine, nazvao izvornim imenom "Meds Yeghern" što na armenskom jeziku znači "velika katastrofa".

25. april 2014, 12:00

"Danas se prisjećamo na Meds Yeghern, i prisjećamo se žrtava jedne od najgorih katastrofa 20. stoljeća. Prije 99 godina na samom izdisaju Osmanog carstva, 1,5 miliona Armena je ubijeno ili su prisiljeni na put smrti”, rekao je predsjednik Obama.

Napomenuo je da svake godine veliki broj Amerikanaca odaje počast stradalim Armenima u cilju sjećanja na nemile događaje s početka 20. stoljeća.

"Veliki broj građana Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odaje počast tim ljudima kako se ljudski rod više nikada ne bi suočio sa ovakvim nesretnim katastrofama. Vrlo je značajno da se na pošten i pravedan način prihvati stvarnost, jer je to dobro za sve umiješane strane", kazao je američki predsjednik.

Na kraju je istakao kako se sve zemlje moraju suočiti sa greškama i propustima koje su pravile u prošlosti uključujući, kako kaže, i sam SAD.

"Sve zemlje trebaju prihvatiti greške i suočiti se s njima kako bi izgradili pravedniju i tolerantniju budućnost. I mi u SAD-u se suočavamo s najcrnim trenucima iz naše prošlosti. I podržavamo sve one Turke i Armene koji slijede isti put", izjavio je Obama.