<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ideja antifašizma u BiH opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekolicine

I ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regiona, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje saborce i njihov herojski podvig.

10. maj 2014, 12:00

U organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini, svečano obilježavanje 71. godišnjice od legendarne Bitke za ranjenike na Neretvi održava se u subotu, 10. maja, 2014. u Jablanici.

U organizaciji učestvuje i SABNORBiH Jablanica, Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice i muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi", a uz SABNORBiH pokrovitelj je i Opštiina Jablanica.

"Uprkos teškoj situaciji u kojoj djeluje SABNOR BiH i samo zahvaljujući entuzijazmu antifašista u našoj zemlji, skromnijim ali dostojanstvenim programom obilježićemo godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka iz 2. svjetskog rata – Bitke na Neretvi", istakao je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNORBiH-a. Prema njegovim riječima i ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regiona, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje saborce i njihov herojski podvig.

Tradicionalno, pred početak zvaničnog dijela biće upriličena akcija "Cvijet za ranjenike", odnosno spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu, nakon čega će se položiti cvijeće na spomen obilježje Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" poslije čega će uslijediti svečana akademija.

"Raduje nas što će i ove godine u program obilježavanja 71. godišnjice od Bitke na Neretvi biti uključeni mladi ljudi, jer je to jedini garant da će ideja antifašizma i borba protiv svakih podjela živjeti i u generacijama koje dolaze", rekao je Ozren Islamović član Organizacionog odbora i najavio učešće horova, kulturno-umjetničkih društava, kao i rock koncert.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u istoriji ratovanja i ratne operacije koja je presudno uticala na tok Narodnooslobodilkačke borbe 1941-1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

"I ove godine pozivamo sve antifašiste da 10. maja budu sa nama u Jablanici da zajedno obilježimo ovaj važni jubilej ali i da zajedno pošaljemo poruku da se zdravo društvo može graditi samo na idejama antifašizma", poručio je Skenderagić.

Foto: Scena iz filma

BITKA NA NEREVI

Bitka na Neretvi je naziv niza operacija pokrenutih od strane njemačke vojske na području današnje Bosne i Hercegovine (koja je nakon njemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije pripojena Nezavisnoj Državi Hrvatskoj), sa ciljem razbijanja partizanskih snaga. Poznata je još pod imenima Četvrta neprijateljska ofanziva i Bitka za ranjenike, dok njemačka komanda operaciju naziva „Fall Weiss“ (Bijeli slučaj).

Nijemci su htjeli uništiti središnje zapovjedništvo Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije, i glavnu Partizansku bolnicu. Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri talijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica. Procjenjuje se da je preko 150 000 vojnika sila osovine napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici.

Do kraja marta Sile osovine su ubile oko osam hiljada partizana, zarobivši još oko dvije hiljade. Unatoč teškim gubitcima i naočigled taktičkoj pobjedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svom zapovjedništvu i bolnici, te su mogli nastaviti sa svojim djelovanjem.

FILM

1969. godine snimljen je film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi koji opisuje te događaje.

Film "Bitka na Neretvi" imao je veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u istoriji svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među 5 najboljih inostranih filmova.