<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nisam dozvolio da mi u Sarajevu drže pridike iz prošlosti

Vučić nakon povratka u Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je tokom jučerašnje posjete Sarajevu Srbija zastupljena na najbolji način i ističe da ta posjeta ne znači otklon od Banja Luke i Republike Srpske.

14. maj 2014, 12:00

"Moram da kažem da sam slušao kako su me mnogi nagovorili da dođem u Sarajevo, ali rekao sam domaćinima da je to bila moja odluka", rekao je Vučić za RTS.

Ističe da je ta odluka bila ispravna za onog ko vodi odgovornu politiku.

"Mislim da je ta poseta važna, zbog toga što nam je BiH četvrti spoljnotrgovinski partner", rekao je Vučić.

Ekonomska saradnja Srbije sa Bosnom i Hercegovinom svakoga dana napreduje, rekao je Vučić istakavši da, sa druge strane, nema nikakvog otklona od Banja Luke. "Volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet BiH".

"Rekao sam danas u Sarajevu: Nemam tri ili dve politike, jednu u Moskvi, drugu u Vašingtonu, jednu u Sarajevu, drugu u Beogradu ili Banjaluci - govorim uvek isto", naglasio je Vučić.

Smatramo, kaže, da treba da postoji Bosna i Hercegovina, "da sarađujemo na najbolji način i da uspostavimo poverenje".

"Želimo da vidimo više biznismena iz BiH u Srbiji. Želimo da vidimo veće naše prisustvo u BiH. Imali smo konkretne zahteve - da možemo da učestvujemo po njihovom Zakonu o javnim nabavkama u prodaji naših sirovina i repromaterijala u 'Ќreka Banovići', da možemo da prodajemo naše vatrostalne materijale železarama u BiH", istakao je Vučić.

Dodao je da je zamolio BiH da ne donosi, po ocjeni Srbije, diskriminatorski zakon za proizvođače vina i piva, koji bi dramatično oštetio srpsku privredu, proizvođače i radnike.

Smatra da su Srbiju zastupali na najbolji mogući način, da su ljudi u BiH, svi sa kojima su razgovarali, zadovoljni "otvorenim, racionalnim i poštenim pristupom u kojem niko nikoga ne laže".

"Mislim da je pred nama novo vreme, vreme većeg poverenja i neuporedivo bolje saradnje", rekao je premijer Srbije.

Mogao je, kaže, da osjeti dio nepovjerenja nekih ljudi. "Mislili su da mogu da razgovaraju sa nekim na lak način, da mogu da vam drže pridike, da mogu Srbiji da drže pridike iz prošlosti - to nisam dozvolio, kao što nisam hteo da dozvolim da mi držimo bilo kome pridike", istakao je Vučić.

Najavio je da će krajem juna i početkom jula biti održani sastanci sa predstavnicima država regiona pod okriljem EU.

"Tu ćemo razgovarati o zajedničkim projektima i dobijanju novca od EU. Koliko ćemo biti uspešni da zajednički to uradimo i ostvarimo korist za Srbe i građane Srbije, ali i za Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, to je na nama i na tome koliko ćemo biti uspešni u tome da razmišljamo o budućnosti a ne da besmisleno trošimo vreme na prošlost oko koje ćemo se možda nekada dogovoriti, a možda nikada", zaključio je Vučić.