<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poplave u BiH: Nabujale rijeke i potoci, mještani opštine Ilidža u panici

Kiša koja već danima pada širom Bosne i Hercegovine izazvala je brojne poplave i evakuacije, a najteža situacija je u Kantonu Sarajevo.

14. maj 2014, 12:00

Iz naselja Vlakovo i Gladno Polje u općini Ilidža vatrogasci su zbog izlijevanja rijeka i potoka evakuisali tri osobe iz sigurnosnih razloga, potvrdio je za Klix.ba šef Civilne zaštite Kantona Sarajevo Fahrudin Pribišić, čije su ekipe tokom cijele noći bile na terenu. Ulica u Vlakovu je poplavljena, a na dijelu gdje se gradi petlja Koridora 5C zadržava se puno vode.

"Propalo nam je pet metara drva i deset metara sijena, odnijela ih je voda", kazao nam je Ibrahim Alimanović iz Vlakova. "U štali su dva teleta i dvije krave, bojim se da ih nećemo na vrijeme spasiti. Moramo ih nekako izvući iz štale. Četiri puta smo zvali policiju jer nam se ovo nikad nije desilo, a 25 godina živimo ovdje".

Alimanović i komšije su uznemireni i ogorčeni, te krive izvođače radova na Koridoru 5C koji su, kako kažu, zatrpali potok i sada se voda tu zaustavlja i plavi kuće. Radnika danas nema na gradilištu, a nivo vode raste.

Rijeke i potoci probijaju nasipe na Ilidži


Stanovnici Gladnog Polja od ranih jutarnjih sati u čizmama i sa kišobranima obilaze jedni druge i nadaju se skorijem prestanku kiše. Anel Ramović, jedan od mještana u ovom naselju, kaže da je stanje kritično i da je s komšijama cijelu noć dežurao.

"Ispod mosta koji prave je bila cijev koja je odvodila vodu u potok. Tokom radova je ta cijev začepljena. Voda je krenula cestom i nastao je ovaj haos. Ako nastavi padati, neće biti dobro", kaže nam Ismet Karović.

U naselju Osjek izlila se rijeka Zujevina. Probijen je nasip koji je ranije postavljen radi odbrane od poplava, te je voda probila u naselje. Ugrožene su dvije kuće pored rijeke, a mještani pokušavaju pijeskom zaustaviti dalji prodor vode. Inače, vodostaj je povećan u cijelom toku Zujevine, a u Pazariću je ugroženo 20 kuća i poplavljeno zemljište.

Situacija nije puno bolja ni u drugim naseljima. U pojedinim dijelovima izlile su se rijeke Dobrinja, Željeznica, Bosna i Tilava u naseljima Otes, Stup, Sastavci i Doglodi, a problemi postoje i u mjestima gdje je došlo do izlijevanja potoka. Takav slučaj je u Pionirskoj dolini, a u općini Centar u Nahorevu je došlo i do pokretanja klizišta u Grdonju 89. Zemlja se odronila na put, pa voda koja inače ide putem sada teče direktno na kuću na broju 24.

Ugrožene kuće i domaće životinje u dijelovima Kantona Sarajevo


U općini Novi Grad izlio se Lepenički potok, nekoliko kuća je ugroženo, a situacija se iz sekunde u sekundu pogoršava. Voda se izlila na put u Butilama.

U vogošćanskim naseljima Gora i Radića Potok evidentirana je šteta na privatnim objektima, a načelnik Edin Smajić od jutros je na terenu sa ekipama civilne zaštite. Riješen je problem začepljenja odvoda na magistralnom putu od hotela Sunce prema Semizovcu.


Elmir Velić, stanovnik ulice Hendekuša u naselju Osjek, rekao je našem reporteru da je u ovom naselju stanje kritično i da je ugroženo najmanje 15 kuća.

"Meni je voda ušla u garažu i podrum, a sve okolne kuće su u kritičnom stanju. Ko je imao auto odvezao ga je negdje drugo, a nema ni struje. Dolazili su iz općine, obećavaju svake godine da će riješiti ovaj problem, ali još nema ništa od toga", kaže Velić.

Poplavljene trafostanice


Zbog padavina bez snabdijevanja električnom energijom ostali su dijelovi sarajevskih općina Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža, nakon što su poplavljene trafostanice.

Vodostaj Miljacke u Sarajevu jutros je povećan skoro do mostova i veoma brzo raste, a svi strahuju da bi moglo doći do pogoršanja situacije, dok iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH javljaju da će kiša padati i narednih dana. Most na Drveniji policija je u poslijepodnevnim satima zatvorila za pješake. Na Baščaršiji je poplavljen veliki broj podrumskih prostorija u poslovnim prostorima, a voda je u nekim podrumima dostigla nivo od 1,5 metar. Oko Inat kuće preventivno se postavlja 100 vreća sa pijeskom.

U općini Hadžići ugroženo je nekoliko kuća u naselju Binježevo zbog izlijevanja manjeg potoka.

Spreča poplavila poljoprivredno zemljište


U općini Lukavac je proglašeno stanje prirodne nesreće, nakon što je rijeka Turija poplavila 30 stambenih objekata i osnovna škola. U prekidu je i put u Živinicama.

U općini Doboj Istok u Tuzlanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeke Spreče u naselju Luke u MZ Klokotnica, gdje je poplavljeno 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. U Gračanici je poplavljeno više od 40 hektara zemljišta, ali nema ugroženih objekata, kazao nam je Zdravko Miletić iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zbog enormnog porasta vodostaja rijeka Suhe i Gostelje donesena je odluka u prekidu nastave u OŠ Stupari kod Kladnja. U Tojšićima kod Kalesije izlila se rijeka Gribaja, a u naseljima Rainci i Čanići rijeka Spreča. Registrovan je i konstanatan rast vodostaja rijeke Jale u Tuzli, a vodena bujica je u Gornjoj Tuzli oborila vrbu i ugrozila most.

Napunila su se i riječna korita Brke i Tinje i prijete objektima u nekoliko naselja u Brčkom, prvenstveno u naseljima Palanka i Gornji Rahić, te na potezu između Bijele i Cijanovića.

Vodostaj Save opada, Una i Sana miruju


Na području općine Kakanj, Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća su u porastu u odnosu na jučerašnji dan. Na području općine Tešanj došlo je do značajnijeg porasta vodostaja rijeka i potoka, naročito rijeka Tešanjke, Radušice i Trebačke rijeke.

Na ulazu u Žepče s magistralnog puta M-17, došlo je do nakupljanja vode usljed čega je saobraćaj preusmjeren na alternativne pravce. Na ulazu u Zenicu iz pravca Doboja kod petlje Blatuša došlo je do nakupljanja vode u podvožnjaku usljed čega je otežano odvijanje saobraćaja. Na području općine Maglaj otežano je odvijanje saobraćaja ispod podvožnjaka u Liješnici.

Poplave su zabilježene i u Srebrenici. Rijeka Križevica se izlila i ušla u kuće u naselju Dugo Polje, kao i na lokaciji Soloćuša i Potočari. Stanovnici u naselju Dugo Polje su evakuisali i stoku.

U naselju Podhranjen iznad putnog pravca Goražde - Podhranjen došlo je do pojave manjeg klizišta koje ne ugrožava stambene objekte kao ni putni pravac. Vodostaj rijeke Drine je u blagom porastu.

U općini Orašje, vodostaj rijeke Save je u opadanju u cijelom toku, a u drugim općinama i kantonima nema ugroženih područja. Vodostaj Une i Sane stagnira.

Nove padavine bi mogle donijeti nove probleme


Kako nam je potvrdila portparolka Civilne zaštite RS Branka Klarić, situacija u tom dijelu zemlje nije zabrinjavajuća, ali su ekipe u pripravnosti zbog najavljenih padavina. Ipak, prema posljednjim informacijama, u Rogatici su pod vodom oranice, kuće i firme koje je poplavila rijeka Rakitnica. Iz opštinskog štaba Civilne zaštite Foča upozorili stanovnike u priobaljima rijeka da postoji mogućnost poplava.

Vodostaj rijeke Vrbas u protekla 24 sata porastao je 14 cm, što je ispod redovne kote.

"U narednim danima će biti obilnih padavina, pa se očekuje porast vodostaja. Što se tiče Banje Luke i rijeke Vrbas, tu brana reguliše vodostaj, dakle, nije u pitanju prirodan tok i sve zavisi da li će i koliko vode zadržavati i puštati, ali padavine će svakako doprinijeti porastu rijeka u narednim danima", rekao je hidrološki tehničar Dragan Despot za Klix.ba.