<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turski premijer Erdogan stigao u rudnik Soma: Broj poginulih u rudarskoj nesreći porastao na 232

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan je jutros odgodio planiranu zvaničnu posjetu Albaniji i stigao na mjesto rudarske nesreće u rudnik Soma u regiji Manise

14. maj 2014, 12:00

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan saopćio je danas da je broj poginulih u rudarskoj nesreći koja se dogodila jučer u rudniku Soma u regiji Manisa porastao na 232, među kojima su identificirana 124 tijela.

Premijer Erdogan je jutros odgodio planiranu zvaničnu posjetu Albaniji i stigao na mjesto rudarske nesreće u Somi.

U turskom gradu Soma se jučer desila jedna od najtragičnijih rudarskih nesreća u historiji te zemlje i šire u kojoj je nakon požara na jednom trafou na dubini od dva kilometra ostalo nekoliko stotina rudara.

Do sada je iz rudnika mrkog uglja u Somi izvučeno 232 poginula i 88 povrijeđenih rudara. Požar još uvijek nije u potpunosti ugašen, a strahuje se od povećanja broja stradalih. Tačan broj rudara koji su ostali u rudniku još nije utvrđen. U akciji spašavanja učestvuje najmanje 600 pripadnika spasilačkih službi.

U Turskoj je povodom nesreće u rudniku mrkog uglja proglašena trodnevna žalost.