<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Povećan vodostaj rijeke Bosne u Zenici za 15 cm, sada je 415 cm

Kantonalni operativni centar Zeničko-dobojskog kantona saopćio je da se vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici u protekla tri sata povećao za 15 centimetara.

14. maj 2014, 12:00

Vodostaj rijeke Bosne izmjeren u 15.00 sati iznosio je 415 centimetara što predstavlja povećanje od 15 cm, u odnosu na zadnje mjerenje u 12.00 sati.

Ovo mjerenje ukazuje da se u nizvodnom dijelu rijeke Bosne mogu očekivati izlijevanja vode van riječnog korita.

Kiša na širem području Zenice i dalje pada i to povećanim intenzitetom, tako da se može očekivati da se naprave i veći problemi oko regulacije vodotokova, posebno u donjem toku rijeke Bosne.

I dalje su na području Zenice zatvoreni sjeverni ulaz u grad, zatvoren je saobraćaj na lokalnom putu prema selu Orahovica, u centru gradu je poplavljeno šetalište na Kamberovića polju. voda se izlila na pješačku stazu i stigla do prvih stubova ulične rasvjete.

Poplavljene su obe riječne ade u gradu, a u naselju Lašva usljed nadolaska vode ugrožene su tri kuće.

Na području općine Visoko prekinut je saobraćaj na regionalnom putu prema Ilijašu, rijeka Bosna se izlila u naselju Luke, dok je naselje Gornje Moštre ugroženo izlijevanjem potoka Zimašnica.

Na području Olova proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće i trenutno je dosta dijelova grada pod vodom i povećavaju se nivoi odbrambenih nasipa. Angažovano je pet kamiona i tri utovarivačama, a u zaštiti je angažovan je i dio dobrovoljaca.

U Zavidovićima je zatvoren regionalni put R-467 prema Olovu u mjestu Krivaja. U mjestu Grab voda je prodrla do dvije kuće. Na području općine Vareš, stalno se prati stanje svih vodenih tokova. U općini Kakanj usljed obilnih padavina došlo je do plavljenja nekoliko regionalnih putnih komunikacija.

Kantonalna služba civilne zaštite ZDK upozorava stanovništvo, koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova naročito pored rijeka i većih potoka, da obrati pažnju na svoju sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove.