<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vanredno stanje u više opština, evakuacija ugroženih

Zbog obilnih padavina, vanredno stanje proglašeno je u Bijeljini, Doboju, Bratuncu, Zvorniku i Šekovićima, a u Brčkom, stanje elementarne nepogode.

15. maj 2014, 12:00

Iz Auto-moto saveza RS saopšteno je da je došlo do potpune obustave saobraćaja na magistralnom putu Sarajevo-Foča, u Trnovu, a vozila se preusmjeravaju preko Igmana.

Saobraćaj je obustavljen i na magistralnim putevima Banjaluka-Teslić, Bijeljina-Brčko, Zvornik-Milići, Bijeljina; Zvornik, Šekovići-Vlasenica, Kladanj-Vlasenica, Doboj; Maglaj, Šešlije-Modriča, Doboj-Rudanka i Doboj-Teslić. Situacija u Doboju je alarmantna, prenosi RTRS.

Prijeti velika opasnost da se rijeka Bosna izlije u grad. Noćas podignuti nasip je probijen i krizni štab zajedno sa građanima pokušava da podigne novi i zaustavi prodiranje vode u grad. U toku je podizanje nasipa uz magistralni put, zatim u naselju Usora na ušću potoka Liješanj u Bosnu i u pravcu kasarne u Miljkovcu, tzv. Sforovim putem.Ne uspiju li u tome, Doboj će se naći pod vodom, kaže komandant Kriznog štaba Dragan Vasilić.

U Doboju je potrebna pomoć vojske i policije, potrebni su čamci kako bi se iz ugroženih područja izvukli ljudi. Krizni štab poziva sve građane da pomognu jer je Doboj u opasnosti da se nađe pod vodom. U opštini Bratunac proglašeno je vanredno stanje. Više od stotinu domaćinstava je pod vodom, a civilna zaštita evakuiše stanovništvo.

Najugroženije su kuće pored rijeke Križevice, Glogove, naselja Kravica, Voljevica, Pobrđe.

Gojani Mandić iz Repovca pod vodom je kompletno domaćinstvo.

Službe Civilne zaštite, vatrogasne jedinice su na terenu, kažu više se ne mogu boriti sa visinom vodostaja, u fokusu će im biti evakuacija stanovništva i stoke.

Radenko Radović član štaba za vanredne situacije u opštini Bratunac kaže da je od noćas organizovana evakuacija.

Škole ne rade, prekinuto vodosnabdijevanje

Srebrenica je od sinoć bez vode iz gradskog vodovoda jer su zbog zamućenosti Zelenog Jadra i opasnosti da mulj ne uđe u sistem za prečišćavanje vode u cjevovod zavrnuti ventili na vodozahvatu.

Vode za piće nestalo je i u malobrojnim i slabo snabdjevenim trgovačkim radnjama.

Ne rade danas ni škole u ovom mjestu, jer je zbog poplava i oštećenja na putevima koje su izazvale snažne bujice i podivljale rječice Križevica i Zeleni Jadar došlo do prekida saobraćaja na nekim putevima i većina učenika i nastavnika nije mogla doći u školu.

Koordinator poslova Civilne zaštite u ovoj opštini Hasudin Mustafić izjavio je Srni da se očekuje uvođenje vanrednog stanja zbog problema koje izazivaju padavine i poplava.

Snažne bujice oštetile su i uništile mnoge lokalne, a posebno makadamske puteve. Voda je nanijela drveće, granje i mulj i začepila mnoge propuste i zapušila mostove.

Rječica Križevica se izlila nizvodno od Srebrenice i na dva mjesta oštetila je regionalni put Srebrenica-Bratunac, pa se na tim dionicama saobraćaj odvija jednom trakom.

Križevica je odnijela nekoliko drvenih mostića i betonski most kod Naselja Žuti most, gdje je poplavila naselje odakle je juče evakuisana stoka iz štala.

Rijeka Zeleni Jadar takođe se izlila i poplavila sjetvene površine i mnoge objekte uz vodotok.

Bujice su pričinile ogromnu sjetvu na putevima i usjevima, ali i na mnogim stambenim i pomoćnim objektima.

Kiša na području ove opštine već tri dana neprekidno pada jakim intenzitetom i, prema podacima ovdašnje meteorološke službe, palo je 78 litara po metru kvadratnom.

Opština je juče angažovala mehanizaciju građevinskih firmi i danonoćno se radi na čišćenju propusta, pojačavanju nasipa, sprečavanju širenja odrona i izlijevanja vode iz korita na kritičnim mjestima.

Sreća je da je Drina na području ove opštine u koritu i da ne prijeti opasnost od njenog izlivanja, rečeno je u Štabu Civilne zaštite.

Kritično u Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu...

U Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu proglašeno je vanredno stanje zbog izlivanja rijeka uzrokovanog obilnim padavinama, a u prekidu su putni pravci od Bijeljine ka Zvorniku, Tuzli i Brčkom, kao i svi pravci koji vode ka Doboju, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja jutros u 5.00 časova iznosio je 620 centimetara, što je za 180 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava.

Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi.

Trenutno su najugroženije četiri porodice u čije je stambene objekte u naselju Bare, Pridjel Gornji i Donja Paklenica voda prodrla na drugi sprat.

NJihova evakuacija je u toku, a na evekuaciju čeka još tridesetak porodica u Donjoj Paklenici.

Na zahtjev gradonačelnika Doboja angažovano je 20 vojnika i jedna mašina inženjerije "Ulta" iz garnizona Doboj, a komandant inženjerskog bataljona iz Derventa takođe je ponudio pomoć u ljudstvu i mehanizaciji.

U izbjegličkom naselju Modriča četiri evakuisano je 120 domaćinstava sa oko 500 stanovnika, za koje je smještaj obezbijeđen u Svetosavskom domu i sportskim halama osnovnih i srednjih škola.

Prema planu zaštite i spašavanja grada Bijeljine, sve raspoložive snage za zaštitu i spašavanje su u funkciji.

Drina je poplavila naselja Janja, Amajlije i Popovi, a izlile su se i rijeke Lukavac i Janja.

Drina se izlila i na području opštine Zvornik, u naselju Karakaj, gdje je ugroženo oko 200 kuća u izbjegličkom naselju.

Na području Zvornika izlila se i rijeka Sapna i ugrozila više stotina kuća u naseljima Ekonomija, Čelopek, Cer, Grbavci i Kozluk.

Za danas je planirana evakuacija 23 kuće u zvorničkom naselju Ekonomija u koje je ušla kuća.

Osim putne komunikacije ka Bijeljini, u prekidu je i putna komunikacija Zvornik – Sapna.

U Bratuncu su se izlile rijeke Križevica, Jadar, Kravička rijeka i Glogovska rijeka, koje su ukupno ugrozile 1.000 domaćinstava.

U naselju Mihaljevica u opštini Bratunac klizište je uništilo jednu vikend kuću, a usljed aktiviranja klizišta prekinuta je putna komunikacija Bratunac – Skelani.

Na području opštine Lopare iz korita se izlila Tobutska rijeka koja je zaplavila okolno poljoprivredno zemljište, a u prekidu su i neki lokalni saobraćajni pravci.

Put Priboj – Tuzla neprohodan je zbog odrona, kao i put Lopare – Čelić – Brčko.

Vodostaj rijeke Bosne u Modriči, prema posljednjem očitavanju, iznosio je 270 centimetara, što je za 30 centimetara manje od vanredne odbrane.

U ranim večernjim satima iz dijelova mjesnih zajednica Koprivna, Vranjak i Miloševac koje gravitiraju ka rijeci Bosni evakuisana je stoka, a stanovništvo je u pripravnosti za evakuaciju.

U opštini Petrovo u toku noći otpočela je evakuacija farmi koka nosilja kapacitete oko 60.000, a u mjesnoj zajednici Kakmuž prokopani su kanali za odvod.

Na području Teslića noćas su ojačani nasipi na rijeci Usori sa oko 1.000 vreća napunjenih pjeskom.

Za sada na području Teslića nema ugroženog stanovništva i materijalnih dobara.

Vodostaji rijeka na području opštine Milići u blagom su padu, dok vodotoci u Srebrenici ugrožavaju stotinjak domaćinstava.

Na području opštine Brod nivo rijeke Save jutros iznosi 580 centimetara, što je za 150 centimetara manje od nivoa redovne odbrane od poplave, a slično je i u opštini Šamac.

U ostalim opštinama stanje je za sada normalno.

Na Hidroelektrani "Zvornik" jutros u 7.00 časova protok vode iznosio je 2.600 kubnih metara u sekundi, na hidroelektrani "Bajina Bašta" 1.393 kubna metra u sekundi te na Hidroelektrani "Višegrad" 1.183 kubna metra u sekundi.