<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Popustio nasip na ušću Bosne i Usore, Doboj ostao bez vode i struje!

Stanje u Doboju usljed poplava je alarmantno. Od jutros je opsadno stanje, a cijeli grad je u blokadi.

15. maj 2014, 12:00

Glavna dobojska ulica pretvorena je doslovno u bujicu vode, a od jutros sirene za uzbunu upozoravaju građane na opsadno stanje.

Naime, do izlijevanja rijeka Usora i Bosna došlo je zbog popuštanja nasipa na njihovom ušću, zbog čega je dobar dio grada potopljen.

Nasipi su popustili i voda je ušla na gradsko područje, u kojem je već proglašeno stanje neposredne opasnosti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je danas Radiju Doboj da je stanje na poplavljenim područjima alarmantno i istovremeno je apelovao na stanovnike Doboja da ne podliježu panici.

Ponovio je poziv svim radno sposobnim stanovnicima da dođu u poplavom pogođena područja i stave se na raspolaganje Civilnoj zaštiti i ostalim službama koje se bore s vodenom stihijom.

Trafostanica "Usora" je isključena zbog prodiranja vode i radnici "Elektro-Doboja" rade na prespajanju struje s trafostanice "Pijeskovi", izjavio je danas Radiju Doboj tehnički direktor "Elektro-Doboja" Zoran Blagojević.

Precizirao je da su morali isključiti struju potrošačima u Poljicu i Gavrićima, a ukoliko voda prodre do trafostanice "Pijeskovi" bez napajanja će biti većina stanovnika Doboja.

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja jutros u 5.00 sati iznosio je 620 centimetara, što je za 180 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava.

Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi.

Na zahtjev gradonačelnika Doboja angažovano je 20 vojnika i jedna mašina inženjerije "Ulta" iz garnizona Doboj, a komandant inženjerskog bataljona iz Dervente također je ponudio pomoć u ljudstvu i mehanizaciji.

U toku evakuacija pacijenata iz Hemodijaliznog centra u Doboju

Evakuacija pacijenata iz Hemodijaliznog centra u Doboju je u toku, rekao je u telefonskoj izjavi za "Nezavisne novine" Boban Kusturić, šef Helikopterskog servisa RS.

Dodao je da se evakuacija vrši sa dva helikoptera, te da je najveći problem imaju sa jakim vjetrom.

On je istakao da je u Doboju trenutno najugroženija jedna žena koja ima fraktutu lobanje.

"Angažovani smo već dva tri sata, a reagovali smo na poziv predsjednika RS", istak

Obustavljen željeznički saobraćaj u Doboju


U prekidu je željeznički saobraćaj iz Doboja zbog poplava, prouzrokovanih obilnim padavinama i izlivanja rijeke Bosne.

"U čvoru Doboj stanje je kritično, jer je voda ušla u prostorije održavanja šinskih vozila, a željeznički radnici pokušavaju da spasu mašine. Voda ulazi i u podrumske prostorije upravne zgrade, a zaposleni spašavaju arhivu iz podruma", saopšteno je iz Javnog preduzeća "Željeznice Republike Srpske" (ŽRS).

Iz preventivnih razloga "Elekro-Doboj" isključio je struju, pa je kompletan željeznički čvor Doboj bez struje.

Zbog vanredne situacije, operativni štab ŽRS prati stanje na terenu i u stalnom je kontaktu sa Štabom Civilne zaštite Doboj.

Vučna sredstva ŽRS-a angažovana su i za evakuaciju ugroženog lokalnog stanovništva koje vrši Civilna zaštita grada Doboja.

Željeznički saobraćaj je u prekidu od Zvornika prema Srbiji, jer je voda odnijela 20 metara pruge na izlazu iz stanice Zvornik.

Iz preventivnih razloga uvedeno je transportno ograničenje na svim graničnim prelazima Šamac – Slavonski Šamac, Zvornik – Brasina, Dobrljin – Volinja i Brčko – Drenovci.

Direktori sektora i sekcija ŽRS-a u svojim organizacionim dijelovima preduzimaju konkretne mjere i aktivnosti iz oblasti zaštite i spasavanja imovine, sredstava i ljudi zbog elementarne nepogode.