<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama u RS

Vlada Republike Srpske koja je u stalnom zasjedanju donijela je odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama RS nastava obustavlja do daljeg, a o radu predškolskih ustanova odlučiće lokalne zajednice.

15. maj 2014, 12:00

Ova  odluka donijeta je  zbog bezbjednosti učenika i zaposlenih u školama, imajući u vidu stanje na terenu izazvano poplavama, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete RS.

Premijerka RS Željka Cvijanović obišla je  područja  opštini Čelinac, dok su ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić od jutros na terenu u ugroženim područjima opštine Doboj.

Gadovi Bijeljina i Doboj, te opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Pelagićevo, Šekovići, Čelinac, Kotor-Varoš i Teslić proglasili su danas vanrednio stanje zbog poplava.

Opštini Bratunac već je upućena pomoć od hiljadu paketa hrane i ostalih potrepština iz robnih rezervi, a pripremaju se paketi pomoći i za ostale ugrožne opštine, saopšteno je iz Vlade.

Jedinice lokalne samouprave zadužene su da izvrše procjenu u vezi sa radom predškolskih ustanova.

Najteža situacija u RS je u Doboju, gdje je nivo rijeke Bosne za 2,2 metra premašio kotu vanredne odbrane, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Republičke Uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

"Ta voda, uz podzemne vode pravi strahovite probleme u Doboju, koji je odsječen sa svih strana. Voda je blokirala sve putebe prema ovom gradu", rekao je Elez na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, angažovane su Oružane snage BiH, jedinice za spašavanje pod vodom i na vodi, specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, Helikopterski tim Republike Srpske, a Civilna zaštita je u stalnoj koordinaciji sa Crvenim krstom Republike Srpske, Robnim rezervama i Fondom za javno zdravstvo, te se čini sve što se može.

"Večeras se očekuje nastavak padavina i to ponovo do nekih 70 litara po metru kvadratnom. Ovaj talas padavina mora ići na Modriču i na Šamac", upozorio je Elez.

Posebno teška situacija je u slivu rijeke Drine na području Bijeljine i Zvornika, gdje je veliki broj i poplavljenih kuća i naselja, rekao je Elez te istakao mjesto Janja, koje je potpuno ugroženo vodom.

"Tamo je više od 11.000 ljudi pod vodom. Vanredna situacija je proglašena i u Srebrenici i u Bratuncu. Svim sredinama šaljemo ono što traže, a što mi možemo ispuniti", naglasio je Elez.