<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najteža situacija na području opština Maglaj, Doboj-jug, Šekovići, Doboj i Zavidovići

Najteža situacija kada je riječ o poplavama je na području općina Maglaj, Doboj-jug, Šekovići, Doboj i Zavidovići.

15. maj 2014, 12:00

- Također i općine Ilidža i  Hadžići, ali izdvajamo ove, posebno su ugrožene, s obzirom na to da je plavni val praktično cijele gradove potpio i da je onemogućen dolazak do tih gradova - kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Po njegovim riječima, veliki broj stanovnika je ostao „odsječen“ u svojim domovima, tako da se trenutno koordinira pomoć tom stanovništvu, prije svega u evakuaciji stanovnika koji su ostali „odsječeni“.

- To nam je trenutno najveći prioritet, dakle spašavanje ljudskih života - kazao je Malagić.

Po njegovim riječima, jutros i tokom dana su bili angažirani i helikopteri Oružanih snaga BiH. Jutros je helikopter djelovao u Šekovićima, gdje je evakuirano 13 osoba, a tokom dana je djelovao na području Maglaja.

Malagić je kazao da helikopteri EUFOR-a jutros nisu mogli letjeti.

- EUFOR je ponudio i drugu vrstu pomoći. Oni su spremni staviti na raspolaganje 20 kamiona i oko 60 ljudi koji bi pomogli u evakuaciji i eventualno i drugim vrstama pomoći ugroženom stanovništvu - kazao je Malagić.