<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nove informacije o stanju u Banjaluci: Odsječena naselja, poplavljene kuće

Na području grada Banjaluka donesena je Odluka o proglašenju vanrednog stanja, a komunalnim preduzećima u Banjaluci, shodno zaključku Gradskog štaba, naređeno je da stave u stanje pripravnosti raspoloživo ljudstvo i materijalno tehnička sredstva.

16. maj 2014, 12:00

Naređeno je da komunalna preduzeća nadgledaju da li prijeti opasnost objektima infrastrukture i eventualno pravovremeno intervenišu, te da formiraju ekipe i uvedu stalno dežurstvo do smirivanja situacije, saopšteno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite.

Na području Mjesne zajednice Krupa na Vrbasu, na desnoj obali prema Krminama, voda je prodrla u objekte u kojima se ne stanuje.

Na području Mjesne zajednice Karanovac rijeka Švrakava na ušću u Vrbas se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište sa lijeve i desne strane puta.

Takođe, Vrbas se izlio iz svog korita i poplavio pomoćne objekte, poljoprivredno zemljište, a voda je ušla u 20 stambenih objekata.

Stanovništvo je u većoj mjeri izmjestilo pokretnu imovinu i stoku izvan plavnog područja.

Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, ali je bilo potrebe za vrećama sa pijeskom i u nekoliko navrata preduzeće "Građenje Đurić" je intervenisalo i dopremilo određenu količinu vreća sa pijeskom.

Rijeka Vrbas je poplavila Ulicu Jesenjinovu i ušla u restoran "Obala" i dvije podrumske prostorije. U naselju Dolac u Ulici Slobodana Kokanovića 14 i 20 rijeke Vrbas i Crkvina su se izlile iz korita i poplavile okolne površine.

Na području Mjesne zajednice Borik u Ulici Save Kovačevića 32, 32a, 36, 40, voda se izlila iz svog korita i poplavila dvorišta i prostorije "Kajak kanu kluba".

Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, dok je bilo potrebe za vrećama sa pijeskom. Dat je nalog preduzeću "Đurić" da dostavi vreće sa pijeskom, što je i učinjeno.

Na području Mjesne zajednice Lazarevo rijeke Vrbas i Široka su se izlili iz svojih korita i poplavile više ulica i dvorišta.

Iz Ulice Stevana Musića i Lipovačke, pripadnici vatrogasne jedinice su evakuisali tri lica koja su bila odsječana. Vreće sa pijeskom dopremljene su na više lokacija.

Policijska stanica Lazarevo je zatvorila pješački viseći most u Priječanima.

Na području Mjesne zajednice Česma kod mosta iza "Vitaminke" prijeti opasnost od prelijevanja preko nasipa i izlivanja Vrbasa iz svog korita.

Na području mjesne zajednice Vrbanja, voda se izlila iz svog korita i poplavila pet podrumskih prostorija, stvorila prekid Avalske ulice u dužini od 100 metara. Odsječenno je sedam kuća. U ulicama Jove Popovića, Avalskoj, Rade Radića i Novo Naselje ugroženi su stambeni i pomoćni objekti. Dat je nalog za dopremanje vreća sa pijeskom.

Na području Mjesne zajednice Lauš u Ulici D.V. Kopanje 41 ponovo se aktiviralo klizište.

Potrebna je hitna evakuacija 200 kuća kod "Vitaminke", kao i 200 kuća u Mjesnoj zajednici Lazarevo kod Perduvovog groblja.

Protok vode na Hidroelektrani Bočac u 9 časova iznosio je 680 metara kubnih u sekundi, a dotok vode je 794 metara u sekundi.

Odsječena naselja Česma i Priječani

ije bilo dovoljno prepreka od ogromnog porasta vodotoka Vrbasa i ta bitka je izgubljena. Ovaj nivo Vrbasa nije zabilježen u istoriji grada", rekao je Gavranović na konferenciji za novinare, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je istakao da je na sjednici Štaba za vanredne situacije procijenjeno da su stečeni svi uslovi da se proglasi vanredna situacija, jer pored problema sa poplavom, ima i nekoliko desetina klizišta.

Rijeka Vrbas izlila se i u naselju Delibašino selo, Kumsale, a stanje je eskaliralo na ušću rijeke Široke u Vrbas.

"Naglo su rasle pritoke rijeke Krupe, Suturlije, Vrbanje, Široke rijeke i potoka koji se nisu mogli uliti u korite rijeke Vrbas zbog čega je došlo do velikog izlijevanja", rekao je Gavranović.

On je naveo da se u obuhvatu nalazi više stotina stambenih objekata, pa čak se cijeni da to može biti i 1.000.

U naselju Krmine sinoć je pokušana evakuacija jedne porodice koja nije htjela napustiti kuću kada im je sugerisano. Gavranović kaže da se oni nalaze na krovu kuće.

"Prvi zadatak helikopterske jedinice biće da spasimo tu porodicu i nakon toga pređemo lokaciju od Zavoda 'Miroslav Zotović', do Česme i Priječana koji su odsječeni od grada i nema pristupa ni jednom saobraćajnicom, ni čamcima", naveo je Gavranović.

Stanje kod Rebrovačkog mosta se prati, a Gavranović upozorava građane koji žive u zoni ili obuhvatu nabujalih rijeka da i oni prate situaciju i slijede uputstva koje su vrlo jasne, da se blagovremeno izmješta imovina i uklone motorna vozila.

"Treba pratiti stanje, treba biti visoko oprezan i u skladu sa datom situacijom na terenu se i ponašati", rekao je Gavranović.

Šef Biro za odnose s javnošću Vlade republike Srpske Vera Sajić rekla je novinarima da se na objektu Hidroelektrane "Bočac" vrši redovno tehničko osmatranje brane i da nema nikakvih znakova odstupanja od redovne djelatnosti.

"Mašine rade, temperatura je normalna. Što se tiče HE `Bočac` i brane Banjaluka nije ugrožena", rekla je Sajićeva i dodala da most u Klašnicama nije poplavljen, ali da je policija zaustavila saobraćaj.