<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bijeljina: Najkritičnija tačka nasip na Savi

BIJELJINA

Nasip na Savi, između Batkovića i Ostojićeva, najkritičnija je tačka na području Bijeljine i zbog ubrzanog rasta vodostaja odmah mora biti utvrđen jedan metar u visinu, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

16. maj 2014, 12:00

 Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije zaključeno je da se nastavi punjenje vreća sa pijeskom i slanje na Savski nasip.

Vodostaj Save na mjernoj letvi na Rači jutros u 6 časova iznosio je 808 centimetara.

"Iz kanala Dašnica širi se poplava po gradu, pa je neprohodna Ulica 27. marta, kod Bobar pumpe. Poplavljeno je naselje Tombak, a u opasnosti je i centar grada iz pravca `Bijeljina-put`", rekla je šef gradskog Odsjeka za odnose s javnošću Slavka Mitrović.

Ona je istakla da je rijeka Drina poplavila područje Dijelova i Popova i došla je do etno-sela "Stanišići", a postepeno nastavlja da plavi područje prema Dvorovima.

Protok Drine u 6 časova bio je 2.427 metara kubnih u sekundi.

"Zbog porasta nivoa Save, koja ne može da primi drinsku vodu, očekuje se da će nivo Drine ponovo rasti, iako je u blagoj stagnaciji", kaže Mitrovićeva.

Povećan je vodostaj Janje, Gnjice, Lukavca i svih kanala i potoka. Prema riječima Mitrovićeve, postepeno opada nivo vode u Janji, a štab Civilne zaštite u tom mjestu nastavlja rad u Vatrogasnom domu.

"Neodgovorni mještani uništili su ustavu na kanalu u Trnjacima što izaziva širenje poplave u pravcu Trnjaka, Brodca i Dazdareva", rekla je Mitrovićeva.

Ona je navela da je Vladi Republike Srpske jutros upućen zahtjev za pomoć u terenskim vozilima, lakim utovarivačima, transportnim i kamionima za prevoz stoke, čamcima sa pentama, pumpama za crpanje, helikopterom za podršku i evakuaciju, dubokim i plitkim čizmama, kabanicama i šatorima.

"Ugroženom stanovništvu je potrebna konzervirana hrana, hrana za bebe, pitka voda, životne namirnice, hrana za stoku", istakla je Mitrovićeva.

Ona je rekla da je vodosnabdijevanje grada redovno, osim prema Janji gdje je smanjen pritisak u cijevima.

Odsjek Civilne zaštite tokom noći primio je više od 3.000 poziva građana sa ugroženog područja.

U najugroženijim mjesnim zajednicama i centru Bijeljine biće organizovani punktova Civilne zaštite.

Ekipe Civilne zaštite sa građanima su cijele noći punile i postavile više od 4.000 vreća sa pijeskom uz kanal Dašnicu da bi spriječile ulazak vode u gradu, ali u tome nisu uspjeli.

Konferencija za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije o stanju na području Bijeljine zakazana je za 15 časova.