<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nevrijeme i poplave haraju Balkanom: Pet mrtvih, četvero nestalih i na hiljade evakuisanih osoba

Zbog obilnih kiša i poplava u mnogim dijelovima Balkana na hiljade stanovnika direktno je ugroženo dok su zabilježene prve žrtve u Bosni i Hercegovini i Srbiji

16. maj 2014, 12:00

Zbog obilnih kiša, poplava i klizišta u mnogim dijelovima Balkana na hiljade stanovnika je ugroženo već treći dan. Najteže su pogođeni Bosna i Hercegovina i Srbija gdje su zabilježene i prve žrtve nevremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako su u posljednjih 48 sati na području Republike Srpske zbog poplava i odrona tla, dva lica su smrtno stradala, saopštio je direktor policije RS Gojko Vasić.

"Riječ je o Hanifi Čelebić iz Vlasenice koja je život izgubila zbog odrona zemljišta u kojem su sravnjene tri kuće i jedna džamija“, izjavio je Vasić u obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

U Dvorovima kod Bijeljine, u blizini šljunkare "Bijeljina-put", zbog odrona zida objekta na vikendici pogino je jedan muškarac, čiji identitet noš nije utvrđen, jer se do tog objekta ne može priči. Dva lica se vode kao nestala.

Poplave su u potpunosti razorile Maglaj, grad 125 kilometara sjeverno od Sarajeva, prenosi reporter Anadolu Agency (AA) koji je sa konvojem Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koji su predvodile Oružane snage BiH, ušao u grad danas u popodnevnim satima. Većina kuća u samom gradu je poplavljena, iz mutne vode vide se samo gornji spratovi i krovovi, a pod vodom su i ulice kojima se kreću samo čamci za spašavanje. U Maglaju nema vodosnabdijevanja, kao ni električne energije.

Situacija u Banjoj Luci izazvana izlijevanjem rijeka Vrbas i Vrbanja pogoršava se iz sata u sat, u što se uvjerio i reporter Anadolu Agency (AA) obilaskom terena. Rijeka Vrbas u samom središtu Banje Luke u kojoj je od jutros na snazi vanredno stanje, prijeti da poplavi Rebrovački most zbog čega su stanovnici s tog područja počeli sa izmještanjem stvari na više spratove, te uklanjanjem automobila.

U jutarnjim satima helikopterima Oružanih snaga BiH prevezene su spasilačke ekipe iz Mostara i Foče na područja općina Maglaj i Doboj gdje će pomagati u evakuaciji stanovništva. Helikopteri Oružanih snaga BiH jutros su evakuirali nekoliko pacijenata sa područja općine Maglaj.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) uručila je danas pomoć u vidu prehrambenih proizvoda, čizama, deka i medicinske opreme ugroženom stanovništvu Maglaja, općine koja je među najteže pogođenim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Sva mjesta duž toka rijeke Bosne, u pravcu Žepča i Maglaja, poplavljena su ili pogođena odronima zemljišta. Vodostaj rijeke Bosne i dalje je veoma visok i plavi okolno zemljište.

Na području općina Srebrenica i Bratunac, usljed obilnih kiša, poplavljeno je više od 1.700 stambenih objekata. Prema riječima Radenka Radovića iz Kriznog štaba opštine Bratunac, oko 1.700 kuća je poplavljeno.

Helikopter Oružanih snaga Republike Slovenije i četiri čamca, od kojih dva motorna i dva obična, sa ekipom za spašavanje sa ukupno 12 osoba doći će danas u poslijepodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu kao potpora Vlade Slovenije građanima u poplavljenim područjima.

Na području općine Ključ pod vodom je oko 200 stambenih objekata, dok se aktiviralo i nekoliko klizišta, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Službe za civilnu zaštitu i zaštitu od požara općine Ključ. Zatvoren je magistralni put Ključ-Sanski Most, a na regionalnom putu u mjestu Krasina saobraćaj se odvija jednom trakom.

Stanje na području općine Srebrenik je jako kritično, a svi raspoloživi resursi su na terenu. Prema informacijama koje smo dobili sa terena, poplavljeno je oko 1.000 stambenih objekata, preko 500 hektara zasijanih površina, porušeno pet mostova, poplavljene dvije džamije, a odsječene su i putne komunikacije za naselja Bjelave, Kuge, Like, Zahiroviće i Ljenobud.

Stanje na području Brčkog se od jutros pogoršava, situacija na Savskom nasipu je loša, prenosi Anadolu Agency. "Vršimo sve aktivnosti da spriječimo najteže posljedice", kazao je na konferenciji za novinare šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta Uroš Vojnović.

Štab civilne zaštite jutros je proglasio vanredno stanje na području grada Banjaluka, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, prenosi Anadolu Agency.

Vijeće ministara BiH je kasno sinoć na telefonskoj sjednici dalo suglasnost Ministarstvu sigurnosti BiH da zatraži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje radi pomoći civilnom stanovništvu zbog stanja uzrokovanog poplavama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. S tim u vezi, donesena je odluka o odobravanju 200.000 KM iz tekuće rezerve radi finansiranja troškova korištenja helikoptera za pomoć civilnom stanovništvu pogođenom poplavama.

Tri helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) su u funkciji i pomažu stradalima u prirodnoj katastrofi, a narednih nekoliko sati u pomoć će stići dva helikoptera i pet timova spasilaca iz Hrvatska, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog obilnih kiša i poplava na području Tuzlanskog kantona pokrenulo se nekoliko klizišta od kojih su neka direktno ugrozila i pojedina naselja i njihove stanovnike. Na relaciji od Brčanske Malte prema naselju Solina pokrenuto je klizište preko puta glavne kasarne.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je apel muslimanima i svim građanima da pomognu stanovništu Bosne i Hercegovine koje je pogođeno poplavama.

Usljed vanrednog stanja izazvanog poplavama, u Srbiji je do 14 časova evakuisano 7.250 ljudi, povrijeđeno je 20, jedna osoba se vodi kao nestala, tri su nastradale, poplavljeno je 936 objekata, a ugroženo je još 1.388, dok je u rijeci Jasenici pronađeno telo vatrogasca Dejana L. iz Topole koga je juče, prilikom akcije spašavanja, odnijela bujica. Najkritičnije je u Obrenovcu, gdje je 80 odsto grada poplavila rijeka Kolubara. U Bajinoj Bašti klizišta su odnijela 11 kuća, dok je u Kosjeriću proradilo 300 klizišta, a do Krupnja svi putevi su neprohodni. Na području opštine Krupanj, Jadar se izlio u Zavlaci, Mojkoviću i Donjoj Brštici, a izlile su se i sve druge rijeke i rječice na tom području.

Širom Srbije, oko 135 hiljada potrošača je bez električne energije. Kako se navodi u saopštenju EPS-a, najkritičnije je u Lazarevcu, Obrenovcu, Valjevu, Paraćinu i Smederevskoj Palanci. Zbog poplava do sada je u Srbiji evakuisano više od šest hiljada osoba, tri osobe su smrtno stradale, jedna se vodi kao nestala, povrijeđeno je 20 ljudi, a bez struje je više od 300 hiljada domaćinstava.

Vremenske nepogode nisu zaobišle ni Hrvatsku gdje je, zbog obilne kiše koja pada nekoliko dana u dvije istočne slavonske županije zbog poplava, proglašeno stanje elementarne nepogodne. Zagreb pogađa vjetar i kiša, a na Biokovu je jutros pao snijeg, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA). Područje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije je dijelom pod vodom zbog kiše koja neprestano pada danima. Ugrožena su mjesta Županja i Gunja, gdje je voda doprla do kuća, kao i poljoprivredne površine.