<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Alarmantno u Bijeljini!

Pred Građanima Bijeljine i Semberije je još jedna besana noć. Popodne je ponovo počela da pada kiša, a kroz centar grada prolazi jaka vodena matica visine oko jednog metra. Bijeljina je bez struje i svi putni pravci prema Tuzli, Beogradu, Zvorniku i Brčkom su u prekidu.

16. maj 2014, 12:00

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić demantovao je da je nasip u Bijeljini pukao što je navodno večeras izjavio za Al DŽaziru. Prema njegovim riječima u gradu nema vode ni struje.  Rekao je kako se svi građani bore da rijeka Sava ne probija glavni nasip, te time ugrozi veliki broj naselja.

21:30

"Prema informacijama koje dobijam sa terena, vrše se evakuacije tamo gdje je to najprioritetnije, izjavio je večeras za bh. novinsku agenciju Patria Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija.

''Tamo su veliki dijelovi grada već poplavljeni, a očekuje se plavni val na Savi. Kritično važno je da nasip izdrži. Nezahvalno je bilo šta govoriti u ovom trenutku'', kaže Špirić.

Prema njegovim riječima, nekoliko hiljada domaćinstava je poplavljeno ne računajući sam grad Bijeljinu.

''Mi u Savjetu ministara BiH pratimo situaciju u stalnom smo kontaktu. Dva helikoptera iz Slovenije su već na putu prema BiH i operativni centar Ministarstva sigurnosti će ih odmah uputiti tamo gdje je napotrebnije, to je ta regionalna solidarnost'', kaže Špirić za NAP.

21:10

Pred Građanima Bijeljine i Semberije je još jedna besana noć. Popodne je ponovo počela da pada kiša, a kroz centar grada prolazi jaka vodena matica visine oko jednog metra.

Bijeljina je bez struje i svi putni pravci prema Tuzli, Beogradu, Zvorniku i Brčkom su u prekidu.

Uprkos nadljudskim naporima, rijeka Drina nije zaustavljena ni preusmjerena na ustavi kod Orlovog polja i trenutno se u Bijeljini ponavlja katastrofalna poplava iz 2010. godine, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić.

rema njegovim riječima, snagom tri Drine - sa protokom od 3.000 metara kubnih u sekundi, voda se razlijeva preko naselja Amajlije i Popovi i prilazi do Etno-sela "Stanišići" i naselja Novi Dvorovi i Dvorovi.

Kanal Dašnica propušta na dva mjesta u blizini zgrade Centra javne bezbjednosti, gdje stanovništvo vrećama pijeska zaprečava širenje vode ka centru grada.

Mićić kaže da je situacija vrlo teška jer, osim Drine, ovaj put gradu prijete i sve unutrašnje vode, četiri nabujale rječice i kanal kroz koji sada, praktično, teče podmajevička rječica Јanja i dio Drine koja je srušila most iza ustave i preliva se ka gradu.

Poplavljeno je već 25 sela i 4.000 kuća, a na udaru vode je hiljade domaćinstava uz kanal koji protiče kroz centar grada.