<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nove informacije sa terena: Situacija se smiruje u većini gradova

RS se i danas bori sa vodenom bujicom. Stanje u Šamcu teško, Ugrožen nasip u Brčko distriktu. Voda se u Banjaluci povlači, U Doboju nivo vode je oko 2 metra...

17. maj 2014, 12:00

RS se i danas bori sa vodenom bujicom. Stanje u Šamcu teško, Ugrožen nasip u Brčko distriktu. Voda se u Banjaluci povlači, U Doboju nivo vode je oko 2 metra...

I Una i Sana izašle su iz korita na obje strane u širem priobalnom dijelu.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru više se ne može izmjeriti, jer je voda preplavila mjerno mjesto kod gradskog mosta. Poplavom na području Prijedora, ugroženo je oko 5.000 domaćinstava. Osim brojnih prigradskih naselja, pod vodom su i sela uzvodno uz rijeku Sanu , od Prijedora do Oštre Luke. Ekipe su konstantno na terenu, dostavljaju potrebnu pomoć a do sada je iz poplavljenih područja, evakuisano nekoliko desetina građana.

Od noćas je magistralni put Novi Grad - Prijedor poplavljen u Dragotinji, a od prije dva časa ovaj pravac poplavljen je odmah nakon izlaska iz Novog Grada.

Rijeka Sana je u mjestu Trgovište odnijela prilazni put za viseći mostu, a u ovom mjestu je u prekidu i fiksna telefonija jer je u Petkovcu oštećen kabal.

Zbog izlivanja rijeke Јapre u Blagaju od juče je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Blagaj - Budimlić Јapra, kao i putevi Blagaj - Radomirova i Blagaj - Vitasovci, a presječen je i put u Suhači gdje je odsječeno stotinak domaćinstava.

Situacija u Brčkom nije optimistična. Raste nivo Save i ugrožava nasipe, potvrdio je gradonačelnik Brčkog Ante Domić.

Situacija u Banjaluci se stabilizuje. Voda se povlači, u pojedinim naseljima još je mali broj objekata pod vodom, međutim dodatni problem predstavlja pojava klizišta. Šteta je ogromna, a na terenu već su počeli saniranje terena. Za saobraćaj je otvoren i Rebrovački most.
Formirani su timovi za praćenje situacije i od jutarnjih časova nalaze se u Lazarevu, Kumsalama, Dervišima, Priječanima, Zalužanima, Česmi, Karanovcu, Krupi, Bočcu i Krminama.

Rijeka Vrbanja na području opština Čelinac i Kotor-Varoš povukla u korito i da su ove dvije opštine ušle u fazu sanacije posljedica poplava. Kotor-Varoš je u znatno boljoj situaciji i urbani dio nije znatno pogođen, ali jesu seoska područja i ima klizišta i odrona.

Djelimično je pogođeno jedno proizvodno postrojenje, ali industrijska zona nije poplavljena.

Putna komunikacija Banjaluka-Čelinac-Kotor-Varoš, je prohodna, ali na njoj ima odrona, ima intervencije službi za održavanje, i bez prijeke potrebe tim pravcem nije uputno putovati. Dalja putna komunikacija preko Borja prema Tesliću nije prohodna.

Stanje na poplavljnom području opštine Јezero i Šipovo nešto je povoljnije nego juče. Kako javlja naša dopisnik nivo vode u rijeci Plivi je u opadanju pa je i nivo vode na poplavljenom području u Јezeru niži za petnestak centimetara. Međutim, i dalje je poplavljeno pedesetak kuća u Јezeru i uz korito Plive u opštini Šipovo.

Što se tiče klizišta u selu LJoljići u opštini Јezero, gdje su ugrožene četiri kuće isto je i dalje aktivno.

Zahvaljujući povlačenju vode za saobraćaj je prohodna jedna kolovozna traka na magistralnom putu Јajce-Bihać u Јezeru, kao i u Duljcima u opštini Šipovo na regionalnom putu Јezero-Kupres.

I u opštini Šamac stanje je izuzetno teško. Savski nasip probijen je na dva mjesta, nasip na Bosni, na jednom mjestu. Nivo vode u gradu stagnira, počela je vazdušna evakuacija helikopterima EUFOR-a. Danas ne bi trebalo da dođe do porasta vodostaja na nasipima i u gradu.

On je istakao da želi da se informiše o trenutnoj situaciji u Semberiji, da vidi koja su najugroženija područja i pomogne oko bolje organizacije, kao i eventualnog upućivanja dodatnih snaga na ovo područje kako bi se pomoglo u zaštiti domaćinstava.

Prema riječima ministra UP RS Radislava Јovičića, u Doboju je situacija još teška, ali mnogo bolja nego proteklih dana. "Uključili smo tamo dosta snaga, kapaciteta, motornih čamaca, a bilo je dosta i rafting klubova koji su nam pomogli. Sada je vrijeme da razmišljamo kako ćemo zaštititi Bijeljinu", naglasio je Јovičić, koji je i danas obišao Doboj.

Nivo vode u gradu je oko 2 metra, rekao je za našu Televiziju šef Štaba civline zaštite Doboja Milko Vidaković.

Јovičić je pozvao građane da prate upustva nadležnih službi, i da se obraćaju štabovima civilne zaštite, lokalnim zajednicama i pripadnicima MUP-a jer oni imaju relevantne informacije.

U Brčko Distriktu, ugrožen je savski nasip u Vučilovcu iz kojeg je evakuisano 70 odsto stanovništva. Na licu mjesta su timovi javne bezbjednosti Distrikta Brčko i dobrovoljci iz grada. Izlaz iz grada Brčko, noćas je most preko rijeke Save u susjednu Hrvatsku, koji je jedina preostala putna komunkacija brčacima sa ostatkom svijeta.

Opasnost od poplava u bratunačkoj opštini je prošla, vode su se povukle i ostali su mulj, drveće i otpad koje je voda nanijela na poplavljena područja, potvrđeno je Srni u Štabu Civilne zaštite ove opštine.
Vanredna situacija je i dalje i danas se radi na primarnoj sanaciji posljedica od poplava, odnosno čišćenju puteva, te mulja i otpada iz kuća i dvorišta.

Na području opštine Srebrenica obim padavina znatno je smanjen, vode su se povukle u svoja korita, opasnost od poplava je prestala, ali je vanredno stanje na snazi i radi se na otklanjanju posljedica po prioritetima da bi se stanje normalizovalo, izjavio je Srni član Štaba Civilne zaštite ove opštine Cvijetin Maksimović.
Maksimović je potvrdio da gradski vodovod još nije u funkciji i izrazio je očekivanje da će se danas normalizovati vodosnabdijevanje, jer se radi na otklanjanju kvara i posljedica poplave u pogonu za prečišćavanje vode u Zelenom Јadru.

U Prijedoru je poplavljeno 5 naselja i više od 400 kuća. S obzirom na to da su potopljeni i bunari Vodovoda Prijedor u Tukovima, upućen je apel građanima da prije upotrebe vodu za piće prokuhavaju.

Na području Srpca, pod vodom je oko 2.000 hektara, ali grad nije. Nebranjena područja su pod vodom, a ulažu se maksimalni napori da se ojačaju nasipi.

Stanje na poplavljenim područjima opštine Prnjavor se smiruje, a većina rijeka se vratila u korita.
Šef štaba Civilne zaštite opštine Prnjavor Milenko Milivojac rekao je Srni da se voda iz jezera Drenova još preliva preko brane, ali ne ugrožava naselja. "Očekujemo da bi u Derventu manji vodeni talas trebao stići oko podneva", rekao je Milivojac. Svi putni pravci na području opštine Prnjavor su prohodni, a izuzetak je lokalni put prema Prisojima, gdje je vodena bujica prije dva dana odnijela montažni most.

Voda se u pojedinim naseljima Banjaluke polako povlači, a vodostaj Vrbasa i Vrbanje opada. Na putu prema Trapistima i Lazarevu, vodostaj se takođe polako smanjuje. Na terenu su pripadnici Hitne pomoći, Teritorijalne vatrogasne jedinice, pripadnici Civilne zaštite, policajci i spasioci. Mještani izbacuju vodu iz svojih kuća i poslovnih objekata.

Vodostaj Vrbasa u području opštine Laktaši je u opadanju. Situacija je i dalje najsloženija u naselju Trn i Šušnjari, gdje se i dalje radi na evakuaciji stanovnika. Iz Elektrodistribucije Laktaši su saopštili da je puštena električna energija u dijelovima naselja Јablan, Glamočani i Bukovica. Putna saobraćajna komunikacija je i dalje u prekidu na staroj cesti od Klašnica do Zalužana, put prema Slatini i put prema Prnjavoru. Za sada je jedina putna komunikacija auto-putem Banjaluka &amp;amp;amp;amp;ndash; Gradiška.

U Šekovićima se situacija normalizuje, uža gradska zona je dobila struju,
ali pitke vode nema.