<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poplave u RS: Još jedna teška noć iza nas

Vlada RS proglasila je juče vanrednu situaciju na kompletnoj teritoriji Republike Srpske.

18. maj 2014, 12:00

Vlada je ovu odluku donijela na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije. Ministarstvo pravde zaduženo da za vanredne okolnosti donese i nova uputstva i propise što znači opštu mobilizaciju građana koji moraju da se ponašaju po strogim upustvima Kriznog štaba i republičke vlasti.

Vanredna situacija podrazumijeva novi režim funkcionisanja kad su u pitanju vladine službe i službe koje se nalaze na nivou lokalnih zajednica. To predstavlja centralizaciju aktivnosti koje će biti potrebno sprovesti kako bi se sanirala nastala situacija.

DODIK: NAЈUGROŽENIЈI ŠAMAC

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je poplavama najugroženije područje opštine Šamac, jer je cijeli grad pod vodom, a stanovništvo je skoro sve evakuisano iz grada, te istakao da sigurno predstoji najteža noć do sada. Kada je riječ o Bijeljini, Dodik je naveo da je dobra vijest da se nivo rijeke Save spušta i da je stanje u centru grada gotovo normalizovano, a da je loša vijest da je dio nasipa koji brani Bijeljinu od Save probijen i ugrožava obradive površine i određeni broj sela. "I pored toga, stanje nije alarmantno i ne treba širiti paniku. Vidimo da postoje u Bijeljini neki koji to pokušavaju na drugačiji način da predstave, što je potpuno nepotrebno i nekorektno, te nije u funkciji solidarnosti u Srpskoj", rekao je Dodik za našu televiuziju. On je napomenuo da se situacija u Doboju stabilizuje i da je moguć ulazak u grad vozilima, što bitno olakšava dostavljanje pomoći, te dodao da sada treba poštovati uputstva i pristupiti dezinfekciji kako bi se spriječila zaraza.

MIĆO MIĆIĆ: NASIP KOD BATKOVIĆA PROBIЈEN

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je za našu televiziju da je nasip na Savi kod Batkovića probijen na četiri mjesta. "Nažalost, nasip je pukao i voda prodire", kaže Mićić. On je rekao da će se sa tog područja morati evakuisati oko četiri do pet hiljada ljudi. Dodao je da su stručne ekipe na terenu i da je sve pod kontrolom.

U DOBOЈU CITUACIЈA TEŠKA ALI BOSNA U OPADANJU

Stanje u Doboju je i dalje veoma teško, ali dobra vijest jeste da je nivo Bosne u opadanju. Aktiviranjem pumpi i rušenjem dijela magistralnog puta, najveći dio vode se povukao iz grada. Pod vodom je manji dio Doboja do kojeg je čamcima dostavljana voda, hrana i lijekovi. Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da ekipe elektrodistribucije uspostavljaju sistem snabdijevanja električnom energijom na području Doboja. Kovačević je istakao da se očekuje poboljšanje u snabdijevanju električnom energijom na poplavljenim područjima, jer ekipe elektrodistribucija rade bez prekida. Doboju je sinoć puštena tehnička voda.

ŽRTVE POPLAVA

Prema zvaničnim podacima MUP-a u Republici Srpskoj do sada je u poplavama smrtno stradalo 16 lica. Obdukcijom leša koji je izvučen danas iz Vrbasa kod Laktaša utvrđeno je da je riječ o Mihajlu Komljenoviću iz Banjaluke, koji je nestao prije dvije sedmice, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. S obzirom na činjenicu da je riječ o mladiću koji je nestao prije dvije sedmice, od posljedica poplava u Republici Srpskoj je stradalo ukupno 15 lica - na području Doboja devet, Modriče dva, te Šamca, Bijeljine, Vlasenice i Srpca po jedno lice, rečeno je MUP-u Srpske.

BRČKO: NA NEKOLIKO MЈESTA PROBIЈEN NASIP

Sinoć je počela evakuacija stanovništva iz Vučilovca u distriktu Brčko nakon što je voda na nekoliko kritičnih mjesta probila savski nasip, izjavio je predsjednik Organizacije crvenog krsta Denis Šehanović. Prema njegovim riječima, u odbrani savskog nasipa u Vučilovcu učestvovalo je oko 350 ljudi. Evakuisano stanovništvo smješteno je u sportsku salu Gimnazije "Vaso Pelagić" i u prostorije Omladinskog centra. Voda je prodrla i u mnoge stambene i druge objekte na obalama Save i Brke u Brčkom, između ostalih u sve zgrade Јavnog preduzeća "Luka", u zgradu filijale Privredne banke Sarajevo na lijevoj obali Brke u naselju Kolobara, a potopljeni su i svi mostovi na ovoj rijeci u neposrednoj blizini njenog ušća u Savu.

PRNJAVOR: OPREZNO S KORIŠĆENJEM VODE!

Stanovnicima opštine Prnjavor preporučeno je iz Doma zdravlja i Štaba Civilne zaštite da gradsku vodu i vodu sa izvorišta koja se koristi za piće u narednih nekoliko dana prokuvavaju dok se ne urade potrebne analize. Šef proizvodnje i distribucije vode u fabrici vode u Prnjavoru Brana Vidić potvrdila je Srni da je u gradskoj vodi povećana zamućenost zbog novonastale situacije uzrokovane poplavama i povećane zamućenosti sirove vode. Povećana je, takođe, i koncentracija hlora, ali je ona u skladu s preporukom Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske i trenutno iznosi 0,7 miligrama.

ŠEKOVIĆI: DANAS STIŽE FLAŠIRANA VODA

Stanovništvu ugroženom poplavama u opštini Šekovići danas će biti dostavljeno više od tonu flaširane vode, kao i prehrambeni i higijenski paketi koje su prikupili članovi Opštinskog odbora SNSD-a Pale, te građani i privrednici ove opštine. Posebna pomoć u hrani i vodi biće uručena monahinjama manastira Lovnica, kod Šekovića. Predsjednik OO SNSD Pale Boško Tomić rekao je da se pomoć koju čini flaširana voda, konzervirana i dječja hrana, kao i odjeća prikuplja u kontinuitetu, a biće uručivana najugroženijim porodicama po prioritetima koje odredi Republički štab za vanredne situacije.