<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MUP RS: Izvještavati istinito i objektivno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpska poziva predstavnike medija i medijske kuće da prilikom izvještavanja o poplavama ugroženim područjima poštuju novinarski kodeks i princip objektivnog i istinitog izvještavanja zasnovanog na činjenicama.

18. maj 2014, 12:00

 Vanredno stanje koje je juče proglašeno na teritoriji Republike Srpske podrazumjeva da svi građani treba da budu u službi pomaganja građanima u poplavama ugroženim područjima i stabilizacije stanja, a ne širenja dezinformacija i neistina.

Širenje dezinformacija o broju žrtava u poplavama ugroženim područjima ni na koji način ne pomaže tamnošnjem stanovništvu, jer se radi o neistinitim i neprovjerenim podacima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u protekla 72 časa u poplavama u Republici Srpskoj stradalo je 16 lica (Bijeljina 1, Vlasenica 1, Srbac 1, Doboj 9, Šamac 2 i Modriča 2). Broj stradalih lica se utvrđuje na osnovu tijela odnosno leša koji se nađe ili 

svjedoka koji mogu da potvrde da je lice nestalo u vodenoj bujici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nijednog trenutka nije reklo da isključuje da je to konačan broj žrtava, imajući u vidu težinu i složenost situacije, ali nesitine koje pojedini mediji plasiraju da se „desetine leševa krije i ne želi reći javnosti“ su laž.

U Republici Srpskoj je na snazi vanredno stanje, jedinice civilne zaštite, policija, spasilačke ekipe iz zemlje i inostranstva zajedno sa građanima bore se za svaki život koji mogu da spasu od vodene bujice i sramotno je da u ovakvom trenutku neko licitira ljudskim životima na ovaj način.