<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Retrospektiva Marine Abramović uskoro u Moskvi

<p>Retrospektivna izložba performansa Marine Abramović, nakon prošlogodišnje u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), biće održana na jesen ove godine u “Garaži”, velikom neporopfitnom izlagačkom prostoru u Moskvi, najavio je taj centar za savremenu kulturu i umetnost.</p> <p> </p>

27. januar 2011, 12:00

Detalji moskovske retrospektive svetske zvezde performansa samo su delimično poznati. "Garaža (www.garageccc.ru) je najavila da će se izložba zvati “The Artists is Present”, što je bio i naziv retrospektive Abramovićeve u MoMA.

U toku je konkurs za izbor 39 umetnika koji će učestvovati u reizvođenju čuvenih performansa Abramovićeve, a ona će lično i odabrati najbolje kandidate.

Predviđeno da projekat traje tri i po meseca, a odabrani kandidati - muškarci i žene između 20 i 64 godine, više puta će učestvovati u performansima.

Moskovska "Garaža" je prostor posvećen istraživanju i razvoju savremene kulture, a predstavlja radove ruskih i internacionalnih umetnika.

Nalazi se u jednom od remek-dela ruske arhitekture 20. veka - bivšoj autobuskoj garaži, koju je projektovao 1926. Konstantin Melnikov.

Marina Abramović, koja je krajem 2010. imala i izložbu u Londonu, a za jul ove godine priprema premijeru biografske predstave “Život i smrt Marine Abramović”, koju je naručio Mančesterski međunarodni festival (MIF).

Režira je čuveni Robert Vilson, dok jednu od glavnih uloga ima američka filmska zvezda Viljem Dafo. Abramovićeva će biti i jedan od izvođača tog dela, u kojem će učestvovati i internacionalna ekipa glumaca i umetnika performansa.

Marininu retrospektivu u Njujorku videlo je pola miliona posetilaca.

Više od 1500 ljudi učestvovalo u njenom 700-časovnom performansu.

Tokom performansa sedela je ćutke svakoga dana je po sedam sati.

Među učesnicima maratonskog performansa bili su: Šeron Ston, Izabela Roselini, Lu Rid, Bjork, Kristijan Amanpur...

Teks preuzet sa portala www.blic.rs