<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gde su Bukovčeve slike?

<p>Hrvatska policija u potrazi za pet najvrednijih slika dubrovačkog slikara Vlahe Bukovca koje su u vlasništvu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.</p> <p>

27. januar 2011, 12:00

Hrvatski MUP raspisao je međunarodnu potragu za pet slika dubrovačkog slikara Vlahe Bukovca, za koje se zna da su vlasništvo bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, ali nisu nađene u njegovoj vili, ni u poslovnom prostoru u Zagrebu.

Zahtev za traženje slika dala je kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala koja Sanadera tereti za korupciju.

Kako je navedeno na Internet stranici MUP-a, traže se "Šuma u Fonteneblou" i "Portret gospođe Munije" koje su nastale 1883. godine, "Mala markiza" iz 1916, "Popravak mreže" iz 1920. i "Zavist ubija pravednost III" iz 1921. godine.

Policija moli građane da se jave ako znaju gde se navedene slike nalaze, a mediji ističu da se radi o pet najvrednijih slika iz Sanaderove zbirke koje je, zajedno s još nekim kolekcionarima iz Hrvatske, svojevremeno ustupio za Bukovčevu retrospektivu u Hagu.

Bukovčeve slike nestale su u decembru prošle godine u Zagrebu, čime je u tom delu izbegnut zahtev županijskog suda u Zagrebu, koji je na zahtev Kancelarije blokirao imovinu Ive Sanadera i njegove šire porodice.

Od Sanaderovih je ipak oduzeto 40-ak umetnina koje su deponovane u Muzej savremene umetnosti. Kolekcija je jemstvo da će država moći naplatiti potraživanja ako se pravosnažno dokaže Sanaderova krivnja za korupciju.

Sanader se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i Diokija, kao i za udruživanje s ostalim osumnjičenim u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih kompanija preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime.

Tužilaštvo za korupciju u Beču u medjuvremenu je otvorilo istragu protiv Sanadera na osnovu prijave jedne banke iz Tirola za pranje novca.

Sanaderu, koji je u pritvoru u Salcburgu od 10. decembra kad je uhapšen na osnovu hrvatske poternice, viši zemaljski sud u Lincu odbio je žalbu na pritvor, koji mu je produžen do 18. marta.