<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Arčibald Rajs prije 86 godina: Ulažite u brane, a ne u politiku!

Ovo je o poplavama napisao Arčibald Rajs u svom djelu "Čujte, Srbi" prije 86 godina...

28. maj 2014, 12:00

Dr Rudolf Arčibald Rajs (8. јul 1875 — 8. аvgust 1929) je bio švajcarski kriminolog koji se istakao radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svjetskog rata. U Srbiju dolazi na poziv srbijanske vlade 1914. godine. Zavolio je srpskog vojnika i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine.

Poslije rata je modernizovao tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države. Tadašnja kriminalistička tehnika po mišljenju američkih istraživača koji su putovali po Evropi ciljno proučavajući ovaj vid policije, bila je na veoma visokom nivou. Međutim, Arčibald Rajs, razočaran nekim negativnim pojavama u društvenom i u političkom životu povukao se pred kraj života iz svih javnih funkcija.

Kao svoje posmrtno zavještanje srpskom rodu ostavio je neobjavljen rukopis knjige "Čujte Srbi!.


Ovo je napisao o mogućnosti poplava :


"Znam da ćete pokušati da nađete opravdanje i da ćete reći da brana i odvodnjavanje skupo koštaju. Istina je da u ovaj poduhvat treba uložiti neki kapital. Međutim, zar ne mislite da će novac koji u to uložite brzo povratiti i da ćete ga udesetostručiti? Zemlja bi vam zasigurno odatle izvlačila veću korist nego danas. I nemojte mi govoriti kako nemate novca potrebnog za izvođenje takvih radova od državnog interesa. Trošite milione za političke "agitacije", koje ne donose dobro, već zlo ovoj zemlji".