<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Danskoj nagrađen roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji

<p>Nagrađeni roman "Dvostruka zemlja" autorke Brigite Kosović govori o ratu u bivšoj Jugoslaviji prateći sudbinu čovjeka koji je izgubio svoje ideale.

28. januar 2011, 12:00

Književna nagrada danskog nedeljnika "Weekendavisen" za najboji roman u 2010. godini dodeljena je Birgiti Kosović za roman "Dvostruka zemlja", koji govori o građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, objavio je danas taj nedeljnik.

"U romanu 'Dvostruka zemlja' nalaze se neki od najbrutalnijih proznih odlomaka u novijoj danskoj literaturi, koji opisuju zlo, kao i neki od najsočnijih erotskih opisa", navedeno je, između ostalog, u obrazloženju nagrade.

Nagrada nedeljnika "Weekendavisen" koja pored počasti donosi laureatu i 100.000 kruna (oko 13 hiljada evra) dodeljuje se na osnovu glasova čitalaca, koji glasaju izmedju deset ponudjenih romana.

Kako je navedeno, roman prati sudbinu bivšeg partijskog sekretara Milovana koji, po izbijanju građanskog rata početkom 1990-ih godina beži iz Dubrovnika i skriva se sam, svestan da je izneverio sve svoje - ženu, prijatelje, ideale.

Birgite Kosović

Birgite Kosović je rođena 1972. godine u Kopenhagenu, gde i sada živi, majka joj je Dankinja, a otac "sa prostora bivše Jugoslavije", diplomirala je danski jezik na Univerzitetu Kopenhagen, a "Dvostruka zemlja" joj je treći roman.