<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA Analiza: Upozorenje iz Savjeta Evrope, obratiti pažnju tokom finansijskih transakcija sa BiH!

Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Savjeta Evrope danas je izdao saopštenje za javnost Bosni i Hercegovini...

01. juni 2014, 12:00

 "Na svojoj 35. plenarnoj sjednici (između 11-14. aprila 2011) u Strasbourgu, MONEYVAL je pozvao Bosnu i Hercegovinu da razvije jasan akcijski plan kao odgovor na MONEYVAL-ov treći izvještaj sa realističnim okvirima za ispravljanje glavnih utvrđenih nedostataka" navodi se u saopštenju


Kako se dalje navodi, MONEYVAL je naveo kako je bilo vrlo bitno da akcijski plan bude potvrđen na "vladinom nivou" kako bi se pokazala čvrsta politička volja. 

MONEYVAL je na svojoj sjednici od 13-16.12.2011 primio k znanju kako je Savjet ministara usvojio Akcioni plan 10.oktobra 2011. godine.

"MONEYVAL poziva države i teritorije koje su pod supervizijom MONEYVAL-a, kao i druge zemlje, da svojim finansijskim institucijama savjetuju da obrate posebnu pažnju i mjere prilikom finansijskih transakcija s licima i finansijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini, kako bi se odgovorilo na rizike od pranja novca i finansiranja terorizma", navodi dalje saopštenje koje je izdao MONEYVAL.

MONEYVAL će poslati preporuku i globalnom tijelu Financial Action Task Force (FATF) koje ima takozvanu "crnu listu".

Stavljanjem Bosne i Hercegovine na ovu listu svako finansijsko poslovanje s BiH je objekt strogog nadzora. Slanje novca iz inostranstva će biti komplikovanije jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Na sivoj listi FATF-a se nalaze Sirija, Etiopija i Jemen, dok su na crnoj listi Iran i Sjeverna Koreja, prenijela je Anadolija.

BUKA podsjeća da je na sjednici održanoj 28. maja, Predstavnički dom  usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. 

Ono što je trebalo jeste da Zakoni budu usvojeni i u Domu naroda. Kako do predviđenog roka, odnosno do danas, ništa nije urađeno po tom pitanju MONEYVAL je izdao pomenuto saopštenje.


Kako je najavljeno, Dom naroda bi trebao zasjedati 6.juna.

Samir Omerhodžić član bh. delegacije u MONEYVAL-u rekao je za portal Klix.ba kako se naša zemlja još uvijek ne nalazi na crnoj listi Financial Action Task Forceu (FATF), ali da je ovim saopštenjem imidžu BiH u svijetu ipak načinjena šteta.

"Javno saopštenje MONEYVAL-a ne znači stavljanje na crnu listu. Taj tretman za zemlje koje su visokog rizika radi FATF, koji je neka vrsta supervizora koji je propisao te preporuke. Svaka zemlja se ocjenjuje u 49 preporuka koje je propisao FATF, a provodi ih MONEYVAL", rekao je Omerhodžić.


On je dodao kako se ne zna hoće li MONEYVAL u narednim danima povući saopštenje kojim je načinjena šteta imidžu BiH, niti da li će FATF tretirati BiH na neki poseban način, ukoliko dođe do usvajanja zakona u Domu naroda BiH.

"Naravno, da je veća vjerovatnoća da se proces stavljanja BiH na crnu listu uspori ako se usvoji zakon, pa da onda bh. zvaničnici diplomatskim mrežama pokušaju popraviti štetu koja je već učinjena", rekao je Omerhodžić.

Ivana Korajlić, portparolka organizacije Transparency International BiH kaže za BUKU da se sad, nakon što smo svrstani u rizičnu kategoriju za finansijske transakcije dešava da bh političari sad jedni druge krive a svi su odgovorni što su razvlačili sa donošenjem zakona i znali su rokove.


"Sad će se posljedice ovakvog ophođenja prema međunarodnim obavezama narodu opet obiti o glavu, jer će ovo otežati priliv finansijske pomoći za poplave ali i uopšteno, a da ne govorim da sa crne liste tek ne možemo očekivati da ćemo privući strane investicije" kaže Korajlićeva za BUKU.


"Mislim kako nema niti se može govoriti o izuzimanju od krivice bilo koga", smatra Almir Terzić, politički analitičar

"Svi su podjednako odgovorni. Da je tako najbolje svjedoči da je Vijeće ministara BiH još krajem oktobra 2013. utvrdilo prvobitni prijednog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih djelatnosti koji je kao takav krajem novembra upućen u parlamentarnu proceduru. Neshvatljivo je da je Parlamentarnoj skupštini trebalo tri i po mjeseca da ustanovi kako prijedlog zakona u dostavljenom obliku nije prihvatljiv" kaže Terzić za naš portal.

On dodaje da čak i nakon toga, nakon odbijanja u PS BiH sredinom marta trebalo je više od dva mjeseca da se utvrdi novi prijedlog i ponovno dostavi u proceduru. 

"I svo to vrijeme niko se nije pretjerano brinuo šta će snaći privredne subjekte i građane. Samo rijetki su ukazivali na važnost usvajanja zakona i to iz Ministarstva bezbjednosti BIH. Mislim kako sadašnja tobožnja briga vlasti i partija dan, dva pred stupanja na snagu rezolucije MONEYVAL-a nije ništa drugo do jeftina kupovina političkih poena.Jer, niko ne može reći da sedam proteklih mjeseci nije bilo dovoljno vremena" dodaje Terzić

Osim toga, kaže nam on, MONEYVAL nije ovih dana upozorio na posljedice već u aprilu nakon što je PS BIH odbio prvobitni prijedlog zakona. 

"Svi su znali šta slijedi. Stoga svi snose krivicu za katastrofalno stanje. Najveći gubitnik je BiH, odnosno njeni građani. Stavljanje na crnu listu Vijeća Evrope da je opasna za finansijska ulaganja ostavit će BiH i bez ono malo stranih investicija koje su ionako umanjene zbog teških političkih kriza koje su prisutne od kraja 2010. godine. Mislim kako smo dotakli dno. Jer, BiH je ovim definitivno zauzela neslavno posljednje mjesto u regionu" zaključuje za BUKU Almir Terzić.



Saopštenje Moneyval-a na engleskom jeziku možete pročitati ovdje:

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/moneyval/About/MONEYVALpubstatement_BiH_en.pdf