<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Deset carinika u UIO BiH lišeno slobode zbog korupcije

U ranim jutarnjim satima, na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama po nalogu Tužilaštva BiH provedena je akcija kodnog naziva "Gold".

02. juni 2014, 12:00

U okviru akcije lišeno je slobode najmanje 15 osoba, od čega 10 carinskih službenika, zaposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo. Jedan od carinskih službenika, lišen je slobode na radnom mjestu, a ostali u mjestima boravka.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi na više lokacija. Aktivnosti lišenja slobode i pretresa su provedene na području Sarajeva, Kiseljaka i Pala.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su počinile kaznena djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi, te kazneno djelo krijumčarenja.

Aktivnosti u okviru istrage su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, proveli policijski djelatnici Granične policije BiH i OSA BiH.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu provesti i finansijsku istragu, kako bi se utvrdio iznos nezakonite imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem ovih kaznenih djela, te će se tražiti oduzimanje nezakonito stečene koristi, koju su pribavili ovi državni službenici.

Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja borbu protiv korupcije, radi uspostave vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju za javnost ove pravosudne institucije.