<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Filmovi iz regiona u Geteborgu

<p>Na najvećem međunarodnom filmskom festivalu u Švedskoj, a ujedno i najvećem u Skandinaviji, biće prikazana četiri filma iz regiona.</p> <p>

28. januar 2011, 12:00

Na 34. međunarodnom filmskom festivalu u Geteborgu, koji se održava od 28. januara do 07. februara, biće prikazano četiri filma iz regiona.

Omnibus „Neke druge priče“ u režiji Ivone Juke (Hrvatska), Ines Tanović (Bosna), Ane Marije Rosi (Srbija), Marije Džidževe (Makedonija) i Hane Antonine Vojcik-Slak (Slovenija), biće prikazan u programu „Pet kontinenata“, posvećen zanimljivim prošlogodišnjim ostvarenjima iz celog sveta .

Pored ovog filma biće prikazan i dugometražni igrani film „Sedamdeset i dva dana”, Danila Šerbedžije, kratkometražni animirani film „Moj put” Veljka Popovića i Svjetlana Junaković kao i „Na putu“ Jasmile Žbanić.

„Sedamdeset i dva dana“ će biti prikazan u zvaničnoj selekciji debitanata i bori se za nagradu koja nosi ime slavnog Švedskog reditelja Ingmara Bergmana, kao i za nagradu publike.

„Moj put“ učestvuje u sklopu propratnog programa „Maksimalno animirani“, selekciji najboljih animiranih filmova iz prošle godine.

„Na putu“ će se naći u programu „Festivalski favoriti“ u kojem se prikazuju filmovi koji su u prošloj godini bili rado gledani na međunarodnim filmskim festivalima.

Filmski festival u Geteburgu je najveći međunarodni festival u Švedskoj, ujedno najveći i u Skandinaviji.

Ove godine na festivalu će biti prikazano 442 filma iz 76 zemalja. Festival godišnje poseti preko 200.000 posetilaca, što ga stavlja u red najvećih svetskih festivala.

Tekst preuzet sa portala www.filmske-radosti.com