<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropska pomoć Bosni i Hercegovini: Biće potrebne godine i milijarde eura

Za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i region biće potrebno mnogo godina. Prema prvim procjenama, šteta u BiH mogla bi iznositi 5-10 odsto BDP-a.

28. juni 2014, 12:00

Nakon ove prirodne katastrofe, zemlje Evropske unije brzo su reagovale i pružile podršku našoj zemlji. Hitni spasilački timovi spasili su hiljade života tokom neposredne krize. Međutim, podrška Bosni i Hercegovini nastavlja se i drugim vidovima pomoći, prije svega finansijskim. Sada je na redu veoma zahtjevna sanacija zemlje, u koju će morati biti uložene milijarde EURA.

Nakon što je 20. maja Direkcija za evropske integracije, kao Državni koordinator IPA projekata, uputila dopis Evropskoj komisiji sa molbom da obrati posebnu pažnju na projekte upravljanja rizicima od poplava u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, konkretan odgovor Evropske komisije stigao je veoma brzo.

Kako nam je rečeno u Direkciji,  29. maja je stigao odgovor EK o preusmjeravanju sredstava iz postojećih projekata 2011-2013, koja bi mogla biti operativna već krajem juna.  

Savjet ministara BiH raspravljao je o ovoj odluci EK na svojoj sjednici početkom juna.

„Vijeće ministara BiH je na svojoj sjednici u Sarajevu prihvatilo prijedlog Evropske komisije o tome te  preraspodijeli  42,24 miliona eura IPA-e 2011-2013 namijenjenih različitim projektima pomoći za Bosnu i Hercegovinu, koji bi do kraja juna ove godine mogli biti usmjereni za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini“, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Kako se dalje navodi, Direkcija za evropske integracije BiH će odmah obavijestiti Evropsku komisiju o prihvaćanju ovog prijedloga.

Iz Direkcije je za BUKU rečeno kako se radi o sredstvima IPA-e od 2011. do 2013. godine za 11 različitih projekata čija realizacija ne ide planiranom dinamikom, zbog čega ova sredstva ne bi bila iskorištena ove godine.

Zbog svog statusa, BiH nema pravo na sredstva iz Evropskog fonda solidarnosti.

Podsjećamo, Fond Solidarnosti Europske Unije (European Union Solidarity Fund EUSF) osnovan je kako bi se što uspješnije nosilo s nacionalnim katastrofama. Fond pruža finansijsku pomoć državama pogođenim katastrofom

Ipak, Evropska unija je na sve načine zainteresovana da pomogne.

"Neophodno je podržati Srbiju i BiH. Austrijanci su na terenu u obje države trudeći se da pomognu u ovoj veoma teškoj situaciji. Nadamo se da će u narednim sedmicama EU biti partner od kojeg će stići velika podrška kako bi se pomoglo u ovoj teškoj i za obje zemlje tragičnoj situaciji", poručio je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc, a prenosi Glas Amerike.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u Bijeljini u petak kako će međunarodna zajednica pomoći rekonstrukciju uništenih kuća u područjima koja su bila poplavljena, kao i otklanjenje drugih nastalih šteta.

"Siguran sam da će svi nadležni učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da pomognu. Mora biti i malo strpljenja", kazao je Incko, ocenivši da će sanacija štete biti skupa.

On je podsjetio kako je EU najavila da će za pomoć BiH, Srbiji i Hrvatskoj izdvojiti više od 60 miliona eura.

"Pomagaće ubuduće i međunarodne institucije - banke prije svega. Pomoć stiže i iz Švajcarske, Austrije... svi žele da pomognu", kazao je Incko, dodavši da će njegova zadatak biti se postara da pomoć "ne splasne".

Iz Delegacije EU u BiH rečeno je za naš portal kako su događaji u proteklih nekoliko sedmica uticali na još intenzivniju saradnju institucija Evropske unije sa institucijama BiH u vezi sa evropskim integracijama.

„Mnoge institucije, uključujući Delegaciju EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, posvećuju svoje vrijeme i ljudske resurse spasilačkim naporima i radu na dugoročnom oporavku zemlje",  rekao je za BUKU Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH.

Iz  Direkcije za evropske integracije BiH rečeno je za BUKU kako je Evropska unija aktivirala raspoložive mehanizme za pomoć BiH u borbi protiv poplava i saniranju posljedica.

Takođe, predstavnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Hans-Ulrich Südbeck istakao je tokom nedavnog boravka u BiH da je cilj EU plan privrednog oporavka u BiH koji bi bio i finansijski podržan od strane međunarodne zajednice.

Prioritet u ovoj fazi post-katastrofe u kojoj se nalazimo predstavlja proces procjene šteta od poplava, a EU je u saradnji sa UN-om i Svjetskom bankom već poslala svoje eksperte na teren kako bi izvršili ocjenu i procjenu šteta u BiH. Nakon toga, najavljena donatorska konferencija mogla bi biti održana sredinom jula, kada će se znati svakako više.

Ipak, svi se nadaju da će međunarodna zajednica ipak biti ponešto obazrivija kada je riječ o pomoći Bosni i Hercegovini, a sve zbog beskrupuloznog ponašanja ovdašnjih političara. Naime, iskustvo sa pokradenim milijardama nakon rata na ovim prostorima, još uvijek je veoma svježe.