<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusef odbacila kritike, Brazil spreman za početak Svjetskog prvenstva

RIODE ŽANEIRO

Brazilska predsjednica Dilma Rusef odbacila je kritike zbog kašnjenja, finansijskih prekoračenja i haosa tokom priprema i potvrdila da je Brazil spreman za početak u fudbalu.

11. juni 2014, 12:00

 "Brazil je spreman na i van terena. Pesimisti su poraženi napornim radom i odlučnošću brazilskog naroda koji se nikada ne predaje", rekla je Rusef sinoć u televizijskom obraćanju dan uoči početka Svjetskog kupa koji otvaraju fudbaleri Hrvatske i Brazila u Sao Paolu, prenijela je agencija AFP.

Rusef je, takođe, pozvala sve Brazilce da podrže svoj nacionalni tim, bez obzira na njihova politička ubjeđenja i bez obzira da li se "u potpunosti slažu što je Brazil domaćin Kupa".

"Sigurna sam da u 12 gradova domaćina, posjetioci će se miješati sa srećnim, velikodušnim i gostoljubivim ljudima i biće impresionirani narodom prirodne ljepote koji se bori svaki dan da postanu ravnopravniji (s ostalim svijetom)", rekla je brazilska predsjednica.

Rusef je branila potrošenih 11,5 milijardi dolara, pošto je svaki treći od četiri anketiranih Brazilaca uvjeren da je korupcija "obojila" radove tokom priprema za Kup, dodaje AP.

"Ne sumnjam, računi za Kup su pažljivo analizirani od strane revizorske agencije. Ukoliko postoji bilo kakva nepravilnost, odgovorni će biti maksimalno kažnjeni", navela je Rusef i dodala da će "turnir ostaviti u trajno nasleđe izgrađenu infrastrukturu".

Pripreme za otvaranje Kupa podsticao je bezbrojne proteste onih koji su nezadovoljni potrošenim milijardama na jedan takav događaj, dok nedostaje kvalitet u javnim uslugama, u zdravstvu, prosveti, bezbjednosti i transportu.

Štrajk zaposlenih u gradskom metro prevozu stavljen je na čekanje i saobraćaj u Sao Paolu - najvećrm gradu Brazila vratio se u normalnu, dok su radnici u Rio de Žaneiru, u međuvremenu, održali skupštinu kasno sinoć i izglasali da ne idu u štrajk, piše dnevnik Rio O Globo i dodaje da su prihvatili povećanje plata od osam odsto.

Situacija u Sao Paulu je duboko zabrinjava organizatore Kupa pošto računaju na metro za prevoz na desetine hiljada navijača do stadiona koji su daleko od hotelskih područja, gdje većina turista odsjeda.

AFP navodi da je Transportna agencija Metropoliten u Sao Paulu navela da "ima pripremnjen plan B'' i odbila da saopšti tačno šta bi to podrazumjevalo.