<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

˝Bogorodica˝ s djetetom prodata za 16,9 miliona dolara

<p>"Bogorodica s djetetom" je jedna od svega nekoliko Ticijanovih kompozicija sa više likova koje su ostale u privatnom vlasništu i najznačajnije djelo italijanskog majstora koje se pojavilo na jednoj aukciji u proteklih nekoliko decenija.<br />

31. januar 2011, 12:00

Slika "Bogorodica s djetetom", djelo italijanskog renesansnog majstora Ticijana (1490-1576), prodata je na aukciji u njujorškom "Sotheby'su" za rekordnih 16,9 miliona dolara.

Ulje na platnu, čiji pun naziv glasi "Sveti razgovor: Bogorodica s djetetom i sveti Luka i Katarina Aleksandrijska", prodato je evropskom kolekcionaru koji je licitirao putem telefona.

Prethodni rekord za jedno Ticijanovo djelo postignut je 1991. godine na aukciji u "Christie'su" u Londonu kada je slika "Venera i Adonis" odnijeta za 11,9 miliona dolara.

U "Sotheby'su" ističu da je "Bogorodica s djetetom" jedna od svega nekoliko Ticijanovih kompozicija sa više likova koje su ostale u privatnom vlasništu i najznačajnije djelo italijanskog majstora koje se pojavilo na jednoj aukciji u proteklih nekoliko decenija.

Slika je nastala oko 1560. godine od kada je promijenila svega šest vlasnika, a posljednji put je bila izložena u javnosti prije 30 godina.