<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 100: Najbolji filmovi Holivuda

Može li Doroti da nadmaši Vita Korleona? Je li bolji Spilbergov filmski prikaz Šindlera ili E.T-a? "Holivudska Biblija", časopis "Hollywood Reporter" odlučio je da da poznate stanovnike centra američkog filmskog sveta zamoli za malu uslugu...

26. juni 2014, 12:00

Da li je pogrešno praviti ovakve liste i već sada proglasiti najbolji film Holivuda, pita se “Hollywood Reporter”? Uostalom, već postoji niz ovakvi listi, i mnogih drugi koje u zavisnosti od različitih kriterijuma rangiraju filmska ostvarenja ne samo iz Holvuda, već iz cijelog svijeta, prenosi B 92.

Međutim, ono što izdvaja ovu top 100 filmsku listu jeste podatak da su filmovi na njoj rangirani zahvaljujući glasovima upravo ljudi iz holivudske mašinerije. Svoje favorite birali su producenti, reditelji, scenaristi, glumci…

“Ne dopada mi se ta ideja”, izjavio je tvorac popularne serije “Breaking Bad” Vins Džilijan. “To je kao da vam neko da kesu punu grickalica, i onda vam kaže da morate da odaberete samo pet.”

Ipak, Džilijan je poslao uredništvu časopisa “Hollywood Reporter” svoje favorite, zajedno sa još 2.120 filmskih umjetnika i radnika iz Holivuda.

Svi oni odgovorili su na poziv koji im je u maju uputio časopis. Pozive su dobili najveći filmski studiji, agencije, kompanije i brojni filmski umetnici. Među njima sui direktor Foksa Džim Đianopulos, šef Diznijeve imperije Alan Horn, reditelj Geri Ros, producent Frenk Maršal, Sju Krol iz Vornera, čuveni agent Robert Njumen i brojne druge zvijezde…

I evo rezultata koje je 25. juna objavio “Hollywood Reporter”, najavljujući listu kao 100 najboljih filmova iz Holivuda, koje je odabrao sam Holivud.

Naravno, očekujte brojna iznenađenja, pogotovo ako se uzme u obzir i to da je, kako uredništvo časopisa samo primjećuje, lista nešto komercijalnija nego što se očekivalo. Ali ipak, to je Holivud, zar ne?

Da li vas iznenađuje to što je “Povratak u budućnost” ( Back to the Future) dobio više glasova od “Lorensa od Arabije” ( Lawrence of Arabia)? Ili vas više iznenađuje ako vam kažemo da se filmovi kao što su “Sladak život” (La Dolce Vita) ili “Zlatna groznica” (The Gold Rush) nisu našli na listi?

Zanimljivo je i da su reditelji, scenaristi i agenti najviše glasova dali “Kumu” (Godfather), direktori fotografije su mahom glasali za film “2001: Odiseja u svemiru”, dok su holivudski advokati i administrativni radnici češće birali “Bekstvo iz Šošenka” (The Shawshank Redemption).

Mi vam ovom prilikom predstavljamo 10 najboljih holivudskih filmova, a celokupnu listu sa svih 100 bisera Holivuda možete pročitati OVDJE. Nadamo se da ćete biti dovoljno inspirisani da nam u komentarima preporučite svoj omiljeni film koji je nastao u najpoznatijoj fabrici (filmskih) snova.

10. Šindlerova lista (Schindler’s List, 1993)

9. 2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey, 1968)

8. E. T. Vanzemaljac (E.T. The Extra-Terrestrial, 1982)

7. Kum 2 (The Godfather: Part II, 1974)

6. Kazablanka (Casablanca, 1942)

5. Petparačke priče (Pulp Fiction, 1994)

4. Bjekstvo iz Šošenka (The Shawshank Redemption, 1994)

3. Građanin Kejn (Citizen Kane, 1941)

2. Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz, 1939)

1. Kum (The Godfather, 1972)