<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vrganj rodio, otkupne cijene niske

Berači vrganja na području Foče zadovoljni su ovogodišnjim rodom, ali ne i otkupnom cijenom koja za kilogram prve klase ove gljive iznosi samo tri KM.

03. juli 2014, 12:00

Sakupljanje šumskih plodova jedan je od glavnih izvora zarade velikom broju Fočaka, pa su šume na prostoru oko Foče ovih dana pune berača vrganja, čija je sezona u punom jeku.

Vremenske prilike pogodovale su rastu ove gljive, ali je otkupna cijena veoma niska.

Prije desetak dana za prvu klasu sakupljači su mogli da dobiju četiri KM, a dvije za drugu, dok cijena trenutno iznosi tri, odnosno jednu KM. Cijena osušenog vrgnja trenutno je 25 KM.

Jedan od desetak fočanskih otkupljivača šumskih plodova Milomir Šarenac kaže da sezona vrgnja traje oko 20 dana, a on dnevno otkupi jednu tonu svježe pečurke, koju suši ili zamrzava u svježem stanju.

"Narod se malo ljuti što cijene opadaju, ali one zavise od kvaliteta pečurke, koji je trenutno nešto slabiji", priča Šarenac i dodaje da od branja vrganja jedna porodica dnevno u prosjeku može da zaradi 100 KM.

Otkupljeni vrganj Šarenac prodaje fočanskom preduzeću "Boletus", koje gljivu prerađuje i plasira je na tržište.

"Vrganja najviše ima u hrastovim i bukovim šumama u okolini Miljevine, Orahova, Prevraća, Kozje Luke i Jošanice", rekao je Šarenac.

Pored toga što donosi zaradu, vrganj se dosta koristi u ishrani. U svježem stanju ne može dugo da se čuva, pa se za korištenje van sezone ostavlja u hladnjak ili se suše.