<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo su najpoželjniji pasoši na svijetu!

Ako ste pomislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država najbolji, odnosno da se s njim može putovati u bilo koju zemlju bez vize, prevarili ste se. Pročitajte koji su najpoželjniji pasoši...

04. juli 2014, 12:00

Ako imate dovoljno novca i slobodnog vremena, a plus volite da putujete jedino što vam je još potrebno jeste pasoš. Ipak, jedini problem može da predstavlja ako ste iz Avganistana, Somalije  ili, na primjer, Iraka, jer vam je u tom slučaju putna isprava praktično bezvrijedna.

Naime, portal “Businessinsider” prenio je rang listu najpoželjnijih pasoša na svijetu koju je sastavio “Good Magazine”. Lista je sastavljena na osnovu mogućnosti putovanja bez viza.

Ako ste pomislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država najbolji, odnosno da se sa njim može putovati bez dodatnih dozvola, prevarili ste se.

Napoželjniji su pasoši Finske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, a državljani tih zemalja mogu bez vize da putuju u 173 države.

Amerikanci ipak ne zaostaju mnogo, njima je dovoljan samo pasoš za 172. zemlje. U isti broj država mogu da putuju i građani Njemačke, Danske i Luksemburga.

Pri vrhu liste su i Japan čiji žitelji mogu da putuju u 170 zemalja, kao i Francuzi i Španci.

Što se tiče zemalja bivše SFRJ, Slovencima je samo putna isprava dovoljna da otputuju u 155 zemalja svijeta, Hrvati, koji su kasnije postali članica EU, mogu bez vize da posjete 129 država.

Stanovnici Srbije mogu da posjete 104 zemlje na svijetu bez dodatne papirologije i pribavljanja vize. Odmah iza njih su Makedonci koji mogu da odu u 103 države, a pet manje, odnosno u 98 zemalja širom planete mogu da otputuju i Crnogorci.

Najnepoželjniji pasoš bivše Jugoslavije jeste bosanski jer građani BIH mogu da odu u 91. zemlju na svijetu.

Građani Rusije mogu da odu bez viza na neku od 95 destinacija širom svijeta.

S druge strane, na samom začelju liste nalazi se Avganistan pošto sa pasošem te zemlje građani mogu da otputuju u samo 28 država. Iračani mogu da odu u 31. zemlju, dok državljani Pakistana i Somalije mogu da posjete 32. države.