<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Internet ostaje bez IP adresa

<p>Aksel Pavlik, generalni direktor agencije RIPE, koja opslužuje Internet resurse u Evropi, rekao je da očekuje da će IP adrese biti potpuno "iscrpljene" do septembra ove godine.</p> <p> </p>

03. februar 2011, 12:00

Poslednje zalihe slobodnih IP adresa u svetu mogle bi biti potrošene do kraja ove godine, a pet regionalnih agencija u narednih nekoliko dana počeće da dele poslednje blokove od po 16 miliona slobodnih adresa.

Očekuje se da će one biti iskorišćene do septembra 2011. godine. Naime, arhitektura Interneta je takva da ima ograničen broj od 4,3 milijarde IP adresa, jedinstvenih nizova brojeva koji "opisuju" svaki uređaj koji pristupa globalnoj mreži. "Krivac" je protokol IPv4, na kojem se danas zasniva Internet, a koji je sastavljen još tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Tada se mislilo da će taj broj biti dovoljan, međutim, u to vreme niko nije mogao da pretpostavi da će doći do ovolike ekspanzije Interneta, tj. do neverovatnog broja uređaja koji imaju potrebu za pristupom Internetu.

Aksel Pavlik, generalni direktor agencije RIPE, koja opslužuje Internet resurse u Evropi, rekao je da očekuje da će IP adrese biti potpuno "iscrpljene" do septembra ove godine. On je istakao da je bilo dosta velikih zahteva za adresama, naročito iz Sjedinjenih Američkih Država i Azije. Pavlik je kazao i da RIPE i ostali regionalni registri racionalizuju zahteve za Internet adresama na neko vreme.

Stručna javnost rešenje vidi u postepenom prebacivanju Internet arhitekture na protokol IPv6, koji bi teoretski mogao da osplužuje bilione (hiljade milijardi) online uređaja.

Tekst preuzet sa portala www.mobihobi.com