<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Socijalna zanimanja u BiH: Prvi pružatelji podrške i personalne aisstencije u banjalučkoj regiji

Tijana Ćup, jedna od polaznica ove obuke izjavila je da kada je ugledala konkurs, pomislila je da pred očima vidi kartu u jednom smjeru za Evropu...

10. juli 2014, 12:00

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukativni centar“ (SEC) Banjaluka u  proteklom periodu inicirao dva javno priznata programa i to „Program osposobljavanja za  pružanje podrške i asistencije licima sa intelektualnim teškoćama“, kao i „Program  osposobljavanja za personalnog asistenta za lica sa motoričkim i senzornim oštećenjem“.

Iz SEC-a ističu da se osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini svaki dan susreću s brojnim problemima koje je potrebno rješavati.

“Jedno od prava jeste osoba s invaliditetom jeste i pravo  na personalnu asistenciju, koja je potrebna kako bi lice sa invaliditetom bilo ravnopravan član  naše zajednice, s jednakim mogućnostima. Tako se stvara potreba za zanimanjima personalnih asistenata za osobe s motoričkim i senzornim oštećenjima te pružatelja podrške za osobe s intelektualnim teškoćama”, ističu iz ove institucije.

U prostorijama Socijalno-edukativnog centra juče su uručeni i certifikati njihovim novim personalnim asistentima i „pružateljima podrške“. Ovoj svečanosti su prisustvovali uposlenici  SEC-a, nastavnici, kao i predstavnici ustanova i organizacija u kojima se obavljala praktična nastava i drugi.

Dodjela diploma

Pozdravni govor je držao direktor SEC-a Igor Lukenda. Lukenda  je naglasio da možemo da budemo ponosni na stvaranje socijalnih zanimanja u BIH.

„Pored njegovatelja od danas oficijelno postoji prva generacija ‘Programa osposobljavanja  za pružanje podrške i asistencije licima sa intelektualnim teškoćama’, kao i ‘Programa  osposobljavanja za personalnog asistenta za lica sa motoričkim i senzornim oštećenjem’. Iskreno vjerujemo da znanje i vještina koje su usvojili mogu podići nivo životnog kvaliteta kod  osoba s invaliditetom“, objasnio je on.

Svoju praktičnu nastavu polaznici su izvodili u direktnom radu sa korisnicima usluga asistencije, gdje je svakako ostvarena obostrana korist.

“Dok su usvajane praktične vještine, pružana je socijalna usluga osobama sa invaliditetom koje imaju pravo na asistenciju kao  socijalnu uslugu. Naši polaznici, sada certificirani personalni asistenti i ‘pružatelji podrške’,  predstavljaju jednu raznovrsnu grupu koja posjeduje znanja i vještine potrebne za obavljanje  posla pružanja podrške i asistencije osobama sa invaliditetom”, napominju iz SEC-a.


Sa obuke

KARTA ZA EVROPU

Dario Bekić, jedan od polaznika obuke
„Program osposobljavanja za pružanje podrške i  asistencije licima sa intelektualnim teškoćama“ rekao je da želi da se u ime cijele grupe polaznika zahvali na ukazanoj prilici.

“Naravno, zahvaljujem se i na znanju koje nam je prenijeto u toku obavljanja teoretskog i praktičnog djela nastave”, kazao je Bekić.

Tijana Ćup, takođe jedna od polaznica
izjavila je da kada je ugledala konkurs, pomislila je da pred očima vidi kartu u jednom smjeru za Evropu, ali se ipak sada nada da će barem jedan dio polaznika  ostati da se bori, da i osobe s invaliditetom žive dostojanstven život u BIH.



VAŽEĆI I FORMALNI PROGRAMI

Oba programa su javno važeća i formalna, te nakon 500 sati pohađanja i položenog stručnog  i teorijskog ispita donose upis u radnu knjižicu. Tokom šestomjesečne obuke polaznici su  usvajali znanja kroz interaktivan način rada nastavnog kadra, a sve u smjeru socijalnog  modela pristupa osobama sa invaliditetom.

Radi se o pionirima ovog zanimanja kako u  Republici Srpskoj, tako i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine i iz SEC-a se nadaju da će polaznici uskoro i kroz posao upotrijebiti sva svoja znanja i vještine koje su stekli tokom obuke u Socijalno - edukativnom centru.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukativni centar“ (SEC) Banjaluka osnovana  je u okviru projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja kojeg implementiraju Caritas  BK BiH i Caritas Austrije uz financijsku pomoć Austrijske razvojne saradnje.