<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protestna šetnja za Gazu

New York

Nekoliko hiljada ljudi sinoć je protestnom šetnjom kroz New York i uzvikivanjem slogana poput "Slobodna Palestina" i "Ne, Izraelu" iskazalo nezadovoljstvo eskalacijom nasilja u Pojasu Gaze. Demonstranti su također protestovali protiv pasivnosti medija.

10. juli 2014, 12:00

 Među demonstrantima su bili uglavnom Palestinci, ali je bilo i pripadnika drugih naroda. Grupa Jevreja i Amerikanaca također je pružila podršku demonstrantima. Građani su se okupili u najprometnijoj ulici New Yorka nakon čega su se zaustavili ispred sjedišta televizije Fox News.

Tokom protestne šetnje mogli su se čuti i slogani "Nema para za izraelske zločine, "Kraj okupaciji" te "Ne, Izraelu". Demonstranti su prolazeći ulicama New Yorka uzvikivali "Tekbir, Allahuekber". Ova protestna šetnja naišla je na odobravanje građana New Yorka, mogli su se čuti pljesci i uzvici podrške. 

Policija je poduzela jake mjere sigurnosti. Na jednom mjestu bila je okupljena manja grupa simpatizera izraelske politike, no, incidenata nije bilo. Policija je privela jednog palestinskog motociklistu koji je napravio udes i pojedinca koji je tražio sukob sa demonstrantima.