<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izrael u ofanzivi, sve više žrtava

GAZA/TEL AVIV

Najmanje 22 ljudi, uključujući i petoro djece, ubijeno je trećeg dana izraelske ofanzive na pojas Gaze, a eskalirali su vazdušni udari na to palestinsko područje.

10. juli 2014, 12:00

 Ukupan broj žrtava premašio je 70 od utorka ujutru i prema navodima AFP-a iznosi najmanje 73, dok AP navodi 75, a BBC 76 ubijenih.

U jednom napadu poginuo je petogodišnji dječak, kada je izraelska raketa eksplodirala u gradu Beit Lahiji na sjeveru, rekao je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra, piše B92.

U ranijem napadu oko sat poslije ponoći ubijeno je najmanje osmoro ljudi, a 15 je ranjeno dok su posmatrali svjetsko prvenstvo u fudbalu u kafeu u Kan Junisu.

U istom gradu su zatim poginule četiri žene i četvoro djece i raste zabrinutost zbog tolikog broja civilnih žrtava.

Jedan devetnaestogodišnji mladić poginuo je u odvojem udaru na taj grad na jugu.

U izbjegličkom loguru Nuseirat, u centralnom dijelu pojasa Gaze, poginuo je jedan čovjek.

Ubrzo nakon svanuća raketa je pogodila jedno vozilo u gradu Gazi, ubivši troje ljudi. U tom gusto naseljenom gradu ulice su od jutros potpuno prazne.

Izraelska armija je saopštila da je napadnuto više od 300 meta, u napadima protiv Hamasa prošle noći, rekao je danas vojni portaprol Peter Lerner, istakavši da je ukupan broj meta koje je vojska pogodila od početka operacije Zaštitna ivica 750.

Jutros su ispaljene rakete na Tel Aviv, što je izazvalo da se oglase sirene i aktivira protivraketna baterija koja je oborila najmanje dvije, javio je vojni radio.

Izraelski TV Kanal dva objavio je snimak jednog presretanja.

U srijedu je ubijeno 29 Palestinca, u utorak 21, pa je ukupan broj poginulih 70.

U međuvremenu Hamas je nastavio da raketira Izrael, što je primoralo hiljade ljudi da bježe u skloništa širom zemlje. Među poginulima je najmanje 11 žena i 18 djece, kako navodi AFP, pozivajući se na medicinske izvore. Ubijeno je takođe šest ekstremista u udarima u srijedu i utorak.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je Izrael da vrši genocid, ali izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je da će se akcija još pojačati.

U Izraelu nije bilo žrtrava do sada, ali je Hamas pokazao da raspolaže dalekomentim raketama i sirene se oglašavaju u Tel Avivu, Jerusalimu, pa čak i Haifi.

Nije bilo potvrđeno da su u toj luci na sjeveru Izraela pale bombe, ali mediji javljaju da su one padale ili na otvoreno, ili u more u okolnom području.

Tenkovi su se nagomilali na granici s Gazom, dok je Netanijahu pod rastućim pritiskom tvrde struje u vladajućoj koaliciji da preduzme kopnenu ofanzivu na teritoriju iz koje se izraelska vojska povukla i evakuisala jevrejske naseljenike 2005. godine.

Izraelski predsjednik Šimon Peres upozorio je da se kopnena ofanziva ne isključuje "ako se vatra nastavi", prenio je Si-En-En . To se može vrlo brzo desiti, rekao je on.

Sinoć su ubijena dva Palestinca koja su stigla morskim putem na izraelsku teritoriju kraj granice pojasa Gaze, blizu poprišta ometenog pokušaja napada na vojnu bazu noć ranije.

U utorak su pod sličnim okolnostima ubijena četvorica napadača.

Savjet bezbjednosti UN održaće hitnu sjedncu u 10 sati i očekuje se da generalni sekretaar Ban Ki Mun iznese pregled situacije na terenu prije zatvorenog sastanka 15 zemalja članica.

Ban Ki Mun je najnovniji talas nasilja "opisao kao najkritičniji test s kojim se region suočio u posljednjim godinama". Gaza je oštrica noža, rekao je on.

Generalni sekretar UN razgovarao je s Netanijahuom, palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i egipatskim predsjednikomm Abdelom Fatahom al Siijeem, kao i držvnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Ban Ki Mun je osudio raketiranje Izraela i apelovao na uzdržanost te zemlje i poštovanje međunarodnih obaveza da štiti civile.

EU i SAD su apelovale takođe na uzdržanost.

Danas će se sastati i Organizacija islamske saradnje da diskutuje o krizi.

Napetost je kulminirala ubistvom jednog palestinskog tinejdžera od strane jevrejskih ekstremista, što je bila osveta za otmicu i ubstvo trojce izraelskih mladića.

Izrael je za njihovo ubistvo optužio Hamas i uhapsio stotine pripadnika te islamističke organizacije, dok su iz pojasa Gaze, gde joj je uporište, pojačani raketni napadi.

Lider Hamasa Kaled Mašal zatražio je da svet izvrši pritisak na Izrael kako bi ofanziva prestala.

U međuvremenu je objavljeno da će trojica osumnjičenih, od ukupno šestoro pritvorenih za ubistvo Palestinca, biti pušteni danas, što bi moglo izazvati nove nerede Palestinaca.