<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obama: SAD spremne doprinijeti uspostavljanju mira između Palestine i Izraela

Sjedinjene Američke Države spremne su doprinijeti kako bi se stalo ukraj neprijateljstvu i vratilo na ugovor primirja iz novembra 2012. godine, kada su u pitanju odnosi između Palestine i Izraela, poručio američki predsjednik

11. juli 2014, 12:00

Američki predsjednik Barack Obama obavio je telefonski razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, tokom kojeg je istakao da je spreman doprinijeti uspostavljanju primirja između Palestine i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sjedinjene Američke Države spremne su doprinijeti kako bi se stalo ukraj neprijateljstvu i vratilo na ugovor primirja iz novembra 2012. godine, kada su u pitanju odnosi između Palestine i Izraela“, poručio je Obama.

U razgovoru, Obama je još jednom snažno osudio raketne napade političkog pokreta Hamas i drugih terorističkih organizacija u Gazi, te podsjetio na pravo Izraela da se brani protiv ovakvih napada.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućeg rasta napetosti u regionu, kazavši da se treba učiniti sve kako bi se uspotavio mir i sačuvali životi nedužnih civila.

Obama je izrazio saučešće zbog vijesti o tome da su trojica kidnapovanih Jevreja pronađeni mrtvi na Zapadnoj Obali i pozvao da se krivci za ubistvo izvedu pred lice pravde.

Netanyahu i Obama razgovarali su o stanju u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj Obali, u okviru kojeg je Obama istakao zadovoljstvo što su pritvoreni osumnjičeni za ubistvo palestinskog mladića Mohammeda Ebu Hudayra, te je pohvalio napore izraelskog premijera Netanyahua zbog toga.

Lideri su razgovarali i o razvoju nuklearnog programa Irana.