<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Netanyahu najavio nastavak napada na Gazu, Abbas poziva na okončanje krvoprolića

Kriza u Gazi

Komandant izraelske vojske na jugu zemlje Sami Terceman je saopćio da su izraelske oružane snage spremne za intenziviranje operacija u Gazi, prenosi Anadolu Agency (AA).

11. juli 2014, 12:00

Tercerman je za izraelski Vojni radio kazao da će operacije u Gazi potrajati još nekoliko dana.

„Vojska promatra Hamasove militante. U Gazi ima još ciljeva koji nisu gađani, a trenutno radimo na tome“, kazao je izraelski komandant Terceman.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je i sastanak Kabineta sigurnosti na kojem su prisustvovali i ministar odbrane Moshe Yalon, načelnik Generalštaba izraelske vojske Benny Gantz i komandant kopnenih snaga Amir Eshel. Netanyahu je nakon sastanka istakao da su prošla tri dana operacija u Gazi, ali da je još planiranog što čeka izraelsku vojsku.

„Hamas i teroriste smo žestoko udarili, a dok traju operacije zadavat ćemo im još teže udarce. Naša vojska je veoma odlučna. Trudimo se da ne bude stradanja nevinih civila, ali se militanti Hamasa sakrivaju iza palestinskih civila“, kazao je Netanyahu.

Nakon sastanka novinarima se obratio i izraelski ministar odbrane Yalon koji je naglasio da Hamas plaća skupu cijenu zbog zlodjela koja je činio.

„Stotine kuća Hamasa i terorista su pogođene, ubijeno je na desetine terorista. Napadi na Hamas se nastavljaju“, kazao je Yalon.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Gantz je poručio da će i u narednom periodu vojska gađati sve zacrtane ciljeve i da će napadati i braniti se sa kopna, mora i iz zraka.

„Gađajući ciljeve na Gazu smo bacili stotine tona bombi. U veoma komplikovanoj situaciji se trudimo da izazovemo što manje civilnih žrtava“, kazao je komandant kopnenih snaga Eshel.

Uporedo s tim, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorava da bi izraelska vojna operacija na Gazu mogla početi u narednim satima.

Palestinska novinska agencija VAFA javlja da je Abbas na sastanku predstavnika vlasti u Jerusalemu upozorio da je jasno da Izrael želi da Palestince protjera iz njihovih kuća i domovine, te poručio da Palestinci nemaju oružje, ali da će se oduprijeti na civilizacijski način i neće napustiti svoja ognjišta.

„Palestinske vlasti su u stalnom zasjedanju i rade sve na odbrani Gaze i zaustavljanja krvoprolića. To je ustvari i najvažnije. Nije sada važno ko je na dobiti, a ko na gubitku, niti je važno ko je započeo sukobe. Sada je najvažnije naći način da se okonča krvoproliće. Ne želimo postavljanje nikakvih uslova sa bilo koje strane. Egipat je kontaktirao obje strane, ali njihova inicijativa nije uspjela“, rekao je Abbas.

Istakavši da je i od američkih vlasti tražio da zaustave izraelske napade, Abbas je kazao da i palestinske vlasti pokušavaju da uvjere Hamas da prekine napade.

„Ne želim nikoga uspoređivati. Ali pitam se dokle ćemo ovako. Mi želimo da ovaj nepravedni i nesrazmjerni rat prestane. Nemoguće je da se ovo nastavi. Svake dvije godine rušimo, pa ponovo gradimo zemlju“, zaključio je Abbas.

I bivši premijer palestinske Vlade u Gazi Ismail Haniye je pozvao Izrael na okončanje zločina i poručio da će narod Gaze u svakom slučaju biti pobjednik.