<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko vjeruje, a ko ne vjeruje Erdoganu?

Premijer Aleksandar Vučić kaže da želi da vjeruje da premijer Turske nije rekao da će "svako ko dirne Bošnjake imati 100 miliona Turaka protiv sebe".

14. juli 2014, 12:00

S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik vjeruje da je Redžep Tajip Erdogan baš tako rekao.

"Dodik ima pravo na svoje, a mi na svoje zaključke. Želim da vjerujem ambasadoru Turske u Beogradu Kemalu Bozaju, koji mi je rekao da ta izjava nije data, ali nemam pravo da negiram ili odbacim zabrinutost Dodika", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dodikom i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Vučić je dodao da nisu sve ambasade Turske u regionu dale isti odgovor po pitanju Erdoganove izjave i da bi, kad bi vjerovao da je ona tako data, odgovor Srbije bio mnogo oštriji.

Premijer Srbije je pozvao Ankaru da vodi računa o krhkoj stabilnosti u regionu.

Dodik je istakao da je siguran da je Erdogan to rekao, "jer kad može da zabrani Tviter, može i da skine svoju izjavu sa nekih medija".

"Turske namjere su za nas opasne, jer se njihova politika pokazuje kao navijačka i štiti samo interese Bošnjaka. Vjerujem da je ta izjava data na taj način. Turska je moćna zemlja i može da manipulise sa 'jeste ili nije dato'", rekao je predsjednik RS.

On je istakao da je RS očekivala demanti iz kabineta Erdogana, ili bar ministra spoljnih poslova, a ne iz ambasade Turske u Sarajevu, "koja je i ranije izvrtala činjenice".

Dačić je kazao da Srbija ne zna pouzdano da li je Erdogan to izjavio i dodao da ipak očekuje reakciju međunarodnih faktora.

On je dodao da je takva izjava "apsolutno suprotna izjavama turskih zvaničnika da žele da budu konstruktivan činilac na Balkanu i u dobrim odnosima sa Srbijom", što je u nedavnoj posjeti Beogradu potvrdio i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.