<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kuhar njemačke fudbalske reprezentacije: Šta jedu šampioni?

Ovaj čovjek je veoma važan član njemačkog tima, iako ga niste vidjeli na terenu.

14. juli 2014, 12:00

Holger Stromberg je zvanični kuhar njemačkog nacionalnog tima već sedam godina. Njegovo radno vrijeme nije uobičajeno i angažovan je od 70 - 150 dana godišnje, u zavisnosti od toga da li tim učestvuje u nekom važnom takmičenju

Holgerove pripreme za takmičenje su počele mnogo prije samog početka Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu. Morao je da istražuje koja hrana se tamo može naći, s obzirom da nije mogao sa sobom da ponese namirnice za pripremu jela njemačkim reprezentativcima. Sportisti su morali da se pridržavaju posebnog načina ishrane i dok su u Brazilu.

Naročito je važno da ishrana obiluje povrćem. Kako bi fudbaleri jeli dosta salate, Holger je preliva posebnim slatkim pikantnim prelivima. Zvanični kuvar reprezentacije se trudi da sportistima zdrava i hranljiva hrana bude ukusna i privlačna.

Foto: Beta/AP

Jelovnik njemačkih fudbalera je raznovrstan i nalaze se svježe salate, proteini, ugljeni hidrati, pa i klasični hamburgeri. Kada reprezentativci pobjede, očekuje ih i njihova omiljena hrana, kao što je pica, a kada izgube, Holger im spremi samo povrće.

Stromberg je zadužen za kompletan jelovnik njemačkih reprezentativaca - doručak, ručak i večeru. Njegov radni dan traje i do 20 sati.

Njemački tim je osvojio Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu, a za ovaj ogroman uspjeh sportista, barem dijelom, sigurno je zaslužan i čovjek koji vodi računa o njihovoj ishrani.



Izvor: www.stvarukusa.rs