<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Brčko: Nakon dva mjeseca ukinuto stanje elementarne nepogode

Vlada Brčko Distrikta BiH na današnjem nastavku izvanredne sjednice donijela je odluku o ukidanju stanja elementarne nepogode na području Distrikta koja je proglašena točno prije dva mjeseca zbog poplava koje su pogodile to područje.

14. juli 2014, 12:00

Kako je saopšteno iz Vlade Brčko distrikta, na sjednici je razmatrana izrada programa sanacije objekata uništenih poplavama i klizištima te je naglašena potreba usuglašavanja pravnih, ekonomskih, prostorno planskih te političkih aspekata kako bi se što prije stvorili uvjeti i započeli radovi na izgradnji ili obnovi kuća uništenih od elementarnih nepogoda.

 Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić istaknuo je na sjednici kako se usvajanje drugog rebalansa proračuna neophodnog za realiziranje tekućih obveza i potreba očekuje do kraja mjeseca. On je napomenuo da se značajan dio sredstava Distriktu očekuje od donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, koja se održava prekosutra u Briselu.

- Na toj donatorskoj konferenciji će Bosna i Hercegovina djelovati kao jedinstvena cjelina na prezentiranju stanja, te se nadam da ćemo jedan dio sredstava uspjeti dobiti- kazao je gradonačelnik Domić.

 Predstojnik Odjela za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Rifet Mujanović u izjavi medijima pojasnio kako je Vlada Brčko distrikta donijela jasne kriterije za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sve obitelji i vlasnike stambenih objekata čija je imovina stradala u klizištima i poplavama.

- Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja pribavit će 90 posto dokumentacije po službenoj dužnosti. Do sada se javilo preko 650 korisnika, a prema broju popisanih ima ih devet stotina - kazao je Mujanović dodajući da ovom prigodom apelira na sve one koji se još uvijek nisu javili da to učine.

 Iznosi se kreću od 2.500 KM do 3.600 KM te ovisno o broju članova domaćinstva i djece, imaju i jasni kriteriji po kojima se dobivaju dodatni bodovi za djecu sa smetnjama u razvoju, a važan faktor predstavlja i visina novčanih primanja.

 Mujanović je još istaknuo da će pomoć biti dodijeljena za 15 mjesnih zajednica, dok se isplata za 620 korisnika može očekivati za 7 do 10 dana, stoji u saopštenju.