<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Brisel: Za BiH i Srbiju prikupljeno 1,854 milijardi eura

Na današnjoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju prikupljeno je 1,854 milijardi eura..

16. juli 2014, 12:00

Na današnjoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju prikupljeno je 1,854 milijardi € kao pomoć za obnovu nakon pričinjenih šteta prilikom majkih poplava, koje su zadesile te zemlje.

Bevanda: Uložićemo maksimalne napore

Želim vam pružiti garanciju da će vlasti svih razina u suradnji s vama definirati transparentan sustav implementacije i utroška svake konvertibilne marke doniranoga. Siguran sam da će takav pristup omogućiti uspješnu realizaciju sanacije i ostalih segmenata uništenoga i pravi pristup izgradnje preventivnog sustava zaštite od poplava, istakao je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH u završnom obraćanju na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji održanoj danas u Bruxellesu.

Suosjećanje koje ste iskazali od početka ove tragedije, a posebno danas, naveo je predsjedatelj Bevanda, obvezuje sve nas da uložimo maksimalne napore i odgovorno radimo za dobrobit i  novu nadu unesrećenih ljudi.

"Organizatorima upućujem izraze poštovanja i čestitke na uspješnoj provedbi ovoga projekta realiziranoga u relativno kratkom vremenu. Zahvalu upućujem i stručnim timovima koji su u rekordnom roku završili procjene šteta, što je predstavljalo osnov i uvjet za sve aktivnosti na saniranju posljedica katastrofalnog stanja izazvanog poplavama", istakao je Bevanda.

Posebnu zahvalnost, naglasio je predsjedatelj Vijeća ministara "dugujemo vama, donatorima na prilozima koji će osigurati konkretne aktivnosti za realiziranje prve faze obnove i zadani cilj: stambeno zbrinuti unesrećene ljude, obnoviti škole i omogućiti djeci da pohađaju nastavu i ljudima stvoriti uvjete da ponovno rade i zarađuju svoj kruh".

"Još jednom, iz dubine srca, hvala vam svima", poručio je Vjekoslav Bevanda predsjedatelj Vijeća ministara BiH sudionicima Međunarodne donatoske konferencije održane u Bruxellesu.

Lagumdžija: Donatorska konferencija u Briselu premašila očekivanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je da će sredstva sa donatorske konferencije za Srbiju i BiH u Briselu prevazići očekivani iznos od 1,2 milijarde eura koliko su evropski zvaničnici očekivali. Lagumdžija je, u razgovoru s novinarom Anadaolu Agency, istakao da BiH neće imati problema da dobije potrebna sredstva od 640 miliona eura, javlja Anadolu Agency.

Ministar vanjskih poslova BiH je kazao da se sada radi na tome da BiH što prije dobije sredstva.

"Tražio sam od donatora da se uključimo u jedan zajednički monitoring u kojem bi učestvovale i nevladine organizacije, kao i predstavnici medija, akademske zajednice i privrednika kako bi sve bilo trasparentno i kako bi se precizno znalo gdje će se dodijeljena sredstva utrošiti", istakao je Lagumdžija te dadao da bi se na taj način mogao otvoriti proces u kojem bi se na nekoj drugoj konferenciji privukli investitori.

"Sada smo prešli onaj iznos po koji smo ovdje došli. Mislim da ćemo imati više sredstava nego što smo tražili", kazao je Lagumdžija za Anadolu Agency.