<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada hitno mijenja Zakon o PIO

<p>Premijer RS Aleksandar Džombić najavio je da će Vlada RS po hitnom postupku predložiti izmene Zakona o PIO kako bi 39 korisnika izuzetnih penzionera moglo da prima penzije.</p>

05. februar 2011, 12:00

„Predložićemo Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku izmene Zakona o PIO kako bi nastavili kontinuitet isplate izuzetnih penzija“, rekao je Džombić.

Podsećamo, Ustavni sud RS je 31. januara, na inicijativu Drage Vučenovića iz Banjaluke, utvrdio da odredba Zakona o PIO o odobravanju izuzetnih penzija nije u skladu s Ustavom RS. Osporenom odredbom ovlašćena je Vlada RS da može, zbog zasluga za društveni, politički, privredni i kulturni razvoj i odbranu Republike, izuzetno priznati pravo na starosnu penziju pojedincima, kao i članovima njihove porodice, bez obzira ma to da li ispunjavaju uslove za sticanje prava na penziju.

Sud je ocenio da je ovom odredbom donosilac zakona povredio ustavni princip podele vlasti jer NSRS, kao zakonodavni organ, nije mogla svoju obavezu da uređuje i određuje ovu pravnu materiju preneti na Vladu RS. Osim toga, Ustavni sud smatra da je osporenom odredbom povređeno i ustavno načelo ravnopravnosti građana. Iznos izuzetne penzije je od 400 KM do tri prosečne plate u RS koji prethodi mesecu za koji se isplaćuje penzija.

Blic Online