<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Saradnja devet organizacija iz Evrope: Posmatraj Razmisli Djeluj

Koncept ORA procesa je da se mladima omogući da posmatraju svoj vlastiti kontekst (kako lokalni tako i međunarodni), da razmisle o svojoj vlastitoj ulozi (kao pojedinci i kao članovi društva) i da djeluju kao odgovorni građani u cilju jačanja zajednice.

18. juli 2014, 12:00

Nova evropska mreža ORA osnovana je u ovoj sedmici u Banjaluci. Mreža je formalno osnovana zvaničnim potpisivanjem osnivačkih akata i tako je postala novi resurs kako za mlade grada Banjaluke, tako i za mlade u ostalim zemljama članicama iz kojih dolazi 15 organizacija članica mreže „ORA“. Članovi mreže dolaze iz 9 evropskih zemalja: BiH, Srbija, Italija, Albanija, Rumunija, Bugarska, Belgija, Velika Britanija i Njemačka.

Domaćini ovog događaja u Banjaluci su bile organizacije Zdravo da ste i Centar za životnu sredinu.

Predstavnici 15 partnerskih organizacija, koje dolaze iz različitih dijelova Evrope odobrili su i potpisali Statut mreže. ORA je skraćenica za „Observe Rethink Act“ (Posmatraj Razmisli Djeluj). Mreža razvija i organizuje projekte koji promovišu održivost kroz inkluziju.

Ideja ORA je razvijena 2009. godine. Od tada, 32 partnerske organizacije su radile kroz šesnaest projekata na praćenju procesa, razvoju metodologija i podršci mladima da postanu aktivni građani.

“Prošle godine smo odlučili da formalizujemo saradnju  i da oformimo mrežu od naših udruženja. U februaru 2014. godine razvili smo strukturu i sadržaj mreže. Tokom našeg sastanka u Banjaluci, zvanično smo potpisali dokumente za pristupanje mreži. U narednim danima nastavićemo da radimo i na uspostavljanju internog i demokratskog života mreže, raditi na odnosima sa javnošću, ali uglavnom na razvoju budućih projekata”, istakli su iz ove mreže.

Sastanci u njemačkom gradu Oybin i Banjaluka u kojima je osnovana mreža su podržani kroz „Youth in action“ program Evropske Unije.



Mreža “Posmatraj Razmisli Djeluj” je proces koji je okupio omladinske centre, prirodne rezervate, nevladine organizacije koje se bave očuvanjem prirodne sredine, udruženja za socijalnu promociju, zadruge, umjetničke grupe, organizacije koje se bave promocijom kulture, eko centre, u cilju proširenja mogućnosti za društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku uključenost mladih u zajednici.

Koncept ORA procesa je da se mladima omogući da posmatraju svoj vlastiti kontekst (kako lokalni tako i međunarodni), da razmisle o svojoj vlastitoj ulozi (kao pojedinci i kao članovi društva) i da djeluju kao odgovorni građani u cilju jačanja zajednice.

“Ovaj zajednički proces obogatio je efikasnost i kvalitet rada koji se odvijao na lokalnom nivou kod svih organizacija. U stvari, kombinovanjem različitih metoda neformalnog obrazovanja i korištenjem nekoliko elemenata povezanih sa održivim razvojem, ORA proces je osigurao pozitivan lokalni uticaj i postigao veću angažovanost mladih ljudi. Kako bi se veza između različitih partnera ojačala i bazirala na dugoročnoj platformi, stvorena je ideja o osnivanju međunarodne mreže koja povezuje organizacije iz različitih evropskih zemalja, koja bi kreirala ostvarive scenarije, planirala zajedničke aktivnosti, koordinisala aktivnosti i dizajnirala buduće projekte u okviru ORA procesa”, napominju..

Vizija ove mreže je inkluzivno društvo, bazirano na nediskriminaciji i učešću, u kojem ljudi ostvaruju svoje pune potencijale, u skladu sa prirodom.

“Vrijednosti koje nas vode u našem radu su solidarnost i saradnja, jednake mogućnosti, razumijevanje između kultura i poštovanje”, ističi iz ORA mreže.

MISIJA ORA MREŽE


Njihova misija je da posmatraju, razmišljaju i djeluju.

“Mi edukujemo građane, inspirišemo i savjetujemo organizacije, lokalne zajednice i javne institucije koje su vođene poštovanjem ljudskih prava i održivim razvojem. Kroz ovaj okvir, i kroz kombinovanje i interakciju između socio-kulturnih, ekoloških i ekonomskih elemenata, namjeravamo poboljšati naše društvo”.



CILJEVI

• Omogućiti punu i aktivnu građansku participaciju, promovišući volonterizam i omladinski aktivizam, u lokalnim zajednicama i na globalnom nivou

• Osnažiti mlade ljude i odrasle, omladinski radnike i edukatore kako bi povećali svoje sposobnosti, vještine i kvalitet rada koji obavljaju na lokalnom nivou

• Podržati aktivnosti i razvoj omladinskih centara, udruženja za razvoj kulture, eko centre, umjetničke grupe, udruženja za socijalnu promociju

• Obezbijediti informacije i edukaciju o prirodnim procesima i ekološkim temama kao što su klimatske promjene, obnovljivi izvori energije, održiva mobilnost, upravljanje otpadom, zajednička dobra

• Očuvati i promovisati biodiverzitet i zaštićena područja (nacionalne parkove, urbane vrtove, rezervate prirode, područja od značaja za zajednicu)

• Kreirati inovativne edukativne module i alate bazirane na pristupu i metodologiji neformalnog obrazovanja

• Istražiti i dati prostor novim talasima u društvenoj, alternativnoj i underground  umjetnosti i kreativnom izražavanju

• Aktivirati kritičko i odgovorno ponašanje među građanima

• Istražiti, promovisati i podržati inovativne, alternativne, odgovorne i održive ekonomske modele