<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fotelja važnija od stranačkog dresa

<p>Koliko je vlast slatka najbolje znaju političari, koji zarad udobnih fotelja najčešće i najlakše posežu za promenom stranačkih dresova. Postala je praksa da se izborni gubitnici nakon konstituisanja vlasti, iz opozicionih redova “prebacuju” u pobedničke, da bi tu našli uhljebljenje.<br />

05. februar 2011, 12:00

U javnosti još nisu zaboravljeni primeri kada su pojedini članovi PDP nakon izlaska te stranke iz vlasti nagrnuli u tabore vladajućih. Među njima su i bivši ministar rada i boračko-inavlidske zaštite Boško Tomić, kao i aktuelni direktor Fonda PIO Zoran Mastilo.

Ne treba zaboraviti ni primer ministra pravde Džerarda Selmana koji se takođe odrekao PDP-a zarad ministarske pozicije, kao ni bivšeg ministra nauke i tehnologije Bakira Ajanovića koji je radi ostanka u Vladi RS napustio SBiH. Najnoviji primeri stranačkih “preletača” ovih dana stižu i iz Bratunca gde su članovi opštinskih odbora PDP i SNS izrazili želju da kolektivno uđu u članstvo SzDS.

Transferi su se desili svega dva dana nakon što je u javnosti obelodanjeno da je lider SzDS Dragan Kalinić postigao dogovor sa Miloradom Dodikom o ulasku kadrova ove stranke u vlast. Dojučerašnji članovi PDP i SNS, međutim, zvanično tvrde kako je razlog njihovog odlaska u SzDS “znak podrške politici koju zastupaju članovi SzDS na čelu sa Draganom Kalinićem”.

“Pošto je kod nas jedan čovek odlučivao o svemu i nije bilo nikakve slobode, ova politička opcija nam se pokazala kao realna i zato smo se priključili njima na lokalnom nivou”, kaže bivši član OO PDP u Bratuncu Goran Trišić.

Jedan od bivših članova bratunačkog OO SNS, koji nije želeo da se javno eksponira, tvrdi da je razlog odlaska članova ovog odbora u SzDS “opšte rasulo” u SNS-u, u kojem se ne zna ni ko je predsednik, ni da li stranka ima glavni odbor. Lider SNS Hadži Jovan Mitrović, međutim, tvrdi da je OO stranke u Bratuncu davno raspušten i da pojedinci koji sada prelaze kod Kalinića ne mogu govoriti o napuštanju SNS. “Oni nisu napustili SNS već kao opštinski odbor više ne postoje. Očigledno je da traže uhljebljenje u novoj stranci, a kao idealna im se pokazala SzDS”, kaže Mitrović.

U SzDS ne odbacuju mogućnost da je nedavni susret Dodika i Kalinića i dogovor o učešću ove stranke u vlasti imao uticaja na prelazak pojedinih članova opozicionih stranka u njihove redove.

Međutim, u toj stranci kažu da novi članovi neće moći da računaju na neke pozicije pre lokalnih izbora.Postala je praksa da se opozicionari priključuju vladajućim strankama, kako bi sebi obezbedili pozicije u vlasti

Blic Online