<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srpska traži MIP BiH

<p>Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da RS insistira da dobije Ministarstvo inostranih poslova BiH, jer je protekle četiri godine ministar Sven Alkalaj napravio toliko štete u svijetu, ne samo Srpskoj nego i BiH.</p>

05. februar 2011, 12:00

"Alkalaj je potpuno rastrgao Ministarstvo inostranih poslova, razbio diplomatsku mrežu i napravio izuzetno loše međuljudske odnose u diplomatskoj mreži", rekao je Radojičić sinoć za Radio-televiziju RS.

Radojičić najavio je da bi njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik RS Milorad Dodik mogli razgovarati sljedeće sedmice, te da RS na taj proces gleda kao na još jednu seriju razgovora koji mogu dati neki rezultat, a ono o čemu će se sada razgovarati, bez ikakve završene forme, jesu pitanja ustavne prirode.

"NJemačka diplomatija je ozbiljna i sistematična i, ukoliko ne bude saglasnosti domaćih političkih aktera moguće je da ne bude nikakvog prijedloga. Smatram da je vrijeme nametanja potpuno završeno", rekao je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske istakao je da je legitimno da stranke imaju svoje političke platforme, pa prema tome i SDP, ali se ne smiju nametati drugima. "Treba polaziti od kompromisa, jer ako nema dogovora onda u zemlji imate političku krizu. Ako se priča o Savjetu ministara u BiH, to je opet stvar dogovora'', rekao je Radojičić.

On kaže da pokušaj nametanja ili dominacije, bilo iz nacionalističkog ugla kao kod lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića ili kvazi-građanskog kao kod lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, može samo izazvati potrese u BiH.

"Sa osam poslanika, koliko Lagumdžija ima u parlamentu BiH, ne može se nametnuti volja ostalim 34 predstavnika oba entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da čelnici u Srpskoj nemaju ništa protiv da se formiraju dvije izborne jedinice u FBiH. On smatra da će to u najvećoj mjeri zavisiti od bošnjačkih političira, a u ovom momentu najveći kapacitet u parlamentima koji moraju da donose rješenja imaju SDP i SDA.

"Ne može se ostvariti dominacija, pa čak ni u FBiH. Treba prihvatiti realnost da je BiH država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovraju", rekao je Radojičić.