<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pola milijarde evra direktnih stranih investicija u Srbiju

BEOGRAD

Guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković rekla je da je za prvih pet mjeseci ove godine priliv direktnih stranih investicija u Srbiju iznosio pola milijarde evra i da je realno da do kraja godine one dostignu projektovanih milijardu evra.

19. juli 2014, 12:00

 "Projekcija stranih direktnih investicija od oko milijardu evra za 2014. godinu realna je, jer je zasnovana samo na investicijama koje su započete, ugovorene ili zasnovane na međudržavnim sporazumima", rekla je Tabakovićeva za beogradski magazin "Biznis".

Ona je istakla da će otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU, povećanje makroekonomske stabilnosti, kao i provođenje ekonomske reforme, pozitivno uticati na priliv stranih investicija i u narednom periodu.

Tabakovićeva smatra da je Srbiji sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ potreban aranžman iz predostrožnosti, a ne stendbaj-aranžman koji bi značio dodatno zaduživanje, s obzirom da ima visok nivo deviznih rezervi.

Navodeći da očekuje da će nova runda pregovora Srbije sa MMF-om biti održana na jesen, Tabaković je rekla da bi aranžman iz predostrožnosti doprinio jačanju održivog razvoja Srbije i pružio zaštitu od spoljnih šokova.

"Očekujem da će Vlada ostati odlučna u provođenju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i da će to rezultirati sklapanjem aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, koji bi bio dodatna garancija investitorima da Srbija vodi odgovornu i održivu ekonomsku politiku", rekla je Tabaković.

Tabakovićeva je navela da se još obrađuje zahtjev banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, koja je početkom godine najavila dolazak na srpsko tržište sa ulogom od 300 miliona evra.

"Početkom marta pravno lice, u vezi sa najavom investicija iz UAE, podnelo je NBS zahtev za davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke, čija je obrada u toku, što znači da je taj postupak u prvoj fazi", rekla je Tabakovićeva.