<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas i sutra kampanja zaštite ptica Jadranskog migratornog puta

&quot;Ptice bez granica&quot;

JU "Ptice bez granica", naziv je kampanje koju su pokrenuli Oxfam i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji s partnerima Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine, te Općina Tivat iz Crne Gore.

19. juli 2014, 12:00

 Kampanja podizanja svijesti o potrebi borbe protiv krivolova i zaštite ptičijih staništa je dio projekta „ ORNIBA-Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“.

Projekt finansira Evropska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Ova inicijativa primarno je usmjerena ka zaštiti Hutovog blata u BiH i Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao dijela Jadranskog migratornog puta.

Kampanja će biti realizirana 19. i 20. jula na graničnom prijelazu Zupci-Sitnica, između Trebinja (BiH) i Herceg-Novog (Crna Gora), uz saradnju s graničnim policijama obiju država.

Posjetiteljima će biti skrenuta pažnja na probleme vezane za borbu protiv krivolova, očuvanje ptičijih staništa ovog migratornog puta, uspostava watchdog inicijative, što su i glavni ciljevi ove kampanje.

Na graničnom prijelazu će se dobiti informacije o tome kako se može pomoći u zaštiti ptičijeg fonda, a sve uočene nepravilnosti prijaviti na stranici www.orniba.net.

Do sada je na području Hutovog blata registrovano 249 vrsta ptica, stalno ili povremeno nastanjenih, od kojih su kao najugroženije identificikovane: mali vranac (Phalacrocorax carbo) i patka njorka (Aythya nyroca).

Na području Tivatskih solila do danas je registrovano 113 vrsta ptica, a najugroženije su: žličarka (Platalea leucorodia) i ždral (Grus grus).

Imajući u vidu da ptice ne znaju za granice, ORNIBA projekt obuhvata različite vidove prekogranične saradnje, čiji važan dio čini kampanja “Ptice bez granica”, kao i uspostava prekogranične mreže nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, zajedničko učešće na treninzima i u kampanjama podizanja svijesti, te zajedničko prikupljanje i prezentovanje podataka tokom konferencija, te kroz dokumente koji će pomoći u izradi Akcionog plana za zaštitu ptičijih vrsta ovog područja, što treba da bude cilj svih aktivnosti.