<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pri biopsiji Ecija, čovjeka iz ledenog doba, otkrivena neljudska DNK

Eci, mumificirani čovjek iz ledenog doba, ponos i dika Arheološkog muzeja Južnog Tirola u Italiji, podvrgnut je biopsiji kako bi se uradilo sekvencioniranje njegovog genoma. Za tu priliku, iz mumificiranih ostataka uzet je mali komad karlične kosti.

19. juli 2014, 12:00

On je pokazao da je Eci, 160 cm visoki, oko 50kg teški i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5300 godina, bio netolerantan na laktozu, da je imao krvnu grupu O, i da u njegovim ostacima ima i nonhominidnih, to jest neljudskih genskih sekvenci.

Ako ste pomislili da je to dokaz Ecijevog vanzemaljskog porijekla, prevarili ste se. U pitanju je tzv. “metagenom”, i on zapravo samo ukazuje na prisustvo mikroba u njegovom tkivu. Analizirajuči podatke ovog metagenoma, istraživački tim EURAC, predvođen Frankom Maksinerom, ustanovio je da se radi patogenoj bakteriji Treponema Denticola, koja obično živi u ustima i uzročnik je paradentopatije, odnosno oboljenja desni pozantog kao parodontoza.

To što je Eci patio od parodontoze, uostalom kao i mnogi njegovi današnji vršnjaci, ne iznenađuje pretjerano. Ono što iznenađuje je, međutim, prisustvo bakterije iz usta čak u karličnoj kosti. Ona je tamo morala dospjeti preko krvotoka, što ukazuje da je čovjek iz ledenog doba patio baš od jakog i zapuštenog oblika zapaljenja ligamenata i kosti vilice, što je potvrđeno i kasnijom biopsijom malog uzorka ovog tkiva i analizom ostataka pljuvačke.

Rezultati biopsije i sekvencioniranja Ecijevog genoma objavljeni su prošlog mjeseca, u stručnom časopisu PloS ONE.