<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grad bez nezaposlenih

I dok se svijet bori sa nezaposlenošću, u Velikoj Britaniji postoji grad koji može da posluži kao primjer drugima.

21. juli 2014, 12:00

Riječ je o gradu Jutoksiter, u Stafordšajeru, u kojem su svega 34 osobe na evidenciji lokalnog zavoda za zapošljavanje.

Međutim, s obzirom na to da se za nekoliko dana otvara suprmarket "Waitrose", koji će zaposliti 180 radnika, to znači da će vjerovatno i ova 34 naći sebi posao, prenosi Daily Mail.

Prema statističkim podacima, u Velikoj Britaniji je čak milion ljudi našlo posao tokom prošle godine. Međutim, niko nema tako dobru statistiku kao Jutoksiter, koji je u Velikoj Britaniji uglavnom poznat po konjičkim trkama.

Endrju Grifits, poslanik gradske skupštine, kaže da je i sam iznenađen ovim podatkom, te da je kontaktirao nedležno ministarstvo da provjeri cifre.

"Moram priznati da su ovo fenomenalni podaci. To samo pokazuje da dugoročni ekonomski plan naše vlade daje rezultate, a najbolji primjer toga je upravo Jutoksiter", kaže Grifits i dodaje: "Sve u svemu, nezaposlenost u našem gradu se drastično smanjila posljednje četiri godine i to je fantastičan podatak, posebno što je to više nego očigledno u mom Jutoksiteru."

U bliskoj budućnosti poznati lanac supermarketa "Waitrose" otvoriće novi objekat, što će značiti 180 novih radnih mjesta.

Najveći poslodavci u ovom gradu su kompanije JCB i proizvođač keksa "Fox", gdje radi najveći broj stanovnika.

Kris Plant, predsjednik lokalne trgovačke komore, kaže da je ovo zaista vrijedno svake pohvale: "Tržište rada u Jutoksiteru konstantno jača, svakog mjeseca imamo sve manje nezaposlenih i mislim da ćemo ubrzo moći da kažemo da je Jutoksiter grad u kojem svi rade!"

Povoljna statistika pokazuje fleksibilnost tržišta rada, što svakako daje rezultate.

Uz sve to, broj zaposlenih povećava produktivnost, a već sad sprovode mjere kako bi učenici odmah poslije srednje škole pronašli svoj prvi posao. Ono što je specifično za Jutokstier jeste da ne čekaju da se neko pojavi u zavodu za zapošljavanje, već čine sve da do toga ne dođe.